Здраве

7 Август 2015

3911

Животът днес

Д-р Росица Денчева, дм, Дерматологична клиника "София"

С настъпването на летните месеци все по-често започват да ни интересуват въпросите за въздействието на слънцето върху кожата ни – дали то носи повече рискове, или те могат да бъдат пренебрегнати в името на познатите ни ползи.

На първо място трябва да сме наясно кои са най-активните спрямо кожата ни слънчеви лъчи. Известно е, че от спектъра на слънчевата светлина основно въздействие върху кожата ни имат ултравиолетовите А и Б лъчи. През последните години все по-задълбочено се проучва и ефектът на видимите лъчи върху кожата.

1.    Положителни ефекти

На първо място е стимулирането на синтез на витамин D. Той регулира метаболизма на калция в организма, а това е важно за растежа и здравината на костите. Недостигът му може да доведе до рахит и остеопороза.

Други основни ефекти на витамин D са нормализиране на функциите на нервната и имунната система и намаляване на риска от развитие на автоимунни заболявания. Витамин D участва и в регулирането на секрецията на инсулин, на кръвното налягане - важен е за профилактиката и лечението на много сърдечносъдови заболявания.

Оптималните нива на витамин D стимулират и производството на някои субстанции в мозъка, които подобряват настроението – серотонин и допамин. 

От няколко години медицинските проучвания натрупват данни за връзката между недостига на витамин D и развитието на рак на гърдата, дебелото черво и простатата.

От друга страна, слънчевите лъчи имат подчертан противовъзпалителен ефект върху някои заболявания на кожата. Слънчевите лъчи водят до бързо подобрение в състоянието на пациенти с псориазис, екземи, различни видове лишеи.

 

 

 

Благоприятният ефект, който има върху тялото ни витамин D, е гарантиран само когато се излагаме разумно на слънце (10-15, не повече от 30 минути дневно).

Следва: Негативно въздействие на слънцето върху кожата.

 

За контакт с д-р Денчева: 0879 051503 или в профила й в credoweb.bg

Сподели във Facebook