Здраве

17 Август 2016

4096

Животът днес

Д-р Ерсин Ходжаджиков, хирург

Д-р Ерсин Ходжаджиков е специалист по хирургия в УМБАЛСМ Пирогов и ЮНИОН КЛИНИК

Хемороидите са доста често срещано заболяване в по-напредналите страни, това е валидно и за България. Бих казал, че става въпрос за социалнозначимо заболяване, защото засяга значителна част от населението - така определя мащаба на проблема хирургът Ерсин Ходжаджиков. Статистическите данни сочат, че се касае за между 15 и 45%, като повече са мъже. За отбелязване е, че става въпрос за хора в трудоспособна възраст – 35-50-годишни, като напоследък наблюдаваме все по-млади хора с оплаквания от хемороиди.

Обяснението

Едното е, че мъжете като правило се занимават с по-тежка физическа дейност, а за „подмладяването“ на това заболяване основен фактор е обездвижването, заседяването. Особено рисков е навикът да се прекарва дълго в тоалетната с лаптоп или телефон в ръка – тъкмо заседяването в тази поза е предпоставка за поява на хемороиди, тъй като кръвта се задържа в тазовата област, което води до разширяване и отпускане на хемороидите.

Наследственият фактор е основен за появата на хемороидите.

Това е слабост на съединителната тъкан, която в съчетание с начина на живот дава неблагоприятен резултат. Значение като провокиращи фактори имат и некачествената храна, алкохолът, лютивите блюда. Не бива да се подценява хроничният запек като особено важен фактор за образуване на хемороиди. Съветът ми е като превенция запекът да бъде лекуван.

Признаците на хемороидите са няколко

 изтичането на аленочервена кръв при изхождане и след това е най-често първият симптом. Това обикновено води пациента при специалист. Може също така да има болка, дискомфорт, сърбеж, секреция, излизане на част от хемороидите, подутини в областта на ануса. Тук е мястото да вмъкна, че много хора отлагат прегледа, страх ги е, но всяко такова забавяне води до по-бавни и по-труднопостижими резултати в лечението.

Самото лечение първоначално е симптоматично,

консервативно – с различни медикаменти, под формата на таблети, на свещички или унгвенти. На пазара се предлагат най-разнообразни варианти, но напоследък се налага продуктът „Прокто-изи“, който показва доста добър ефект за преодоляване на оплакванията. Той представлява мека, бързо попиваща пяна, като за лесно приложение в опаковката има и апликатор. Лекарствата не премахват хемороидите, но помагат да се облекчат неприятните симптоми. Иначе има оперативни и неоперативни методи на лечение. По световната статистика най-успешният и най-лесен за приложение неоперативен метод е т.нар. лигатурен метод, при който хемороидите се прищипват с едни гумени ластичета. Използват се и различни видове склерозации, лазерна или високочестотна коагулация. При напреднала фаза на заболяването, когато неоперативните методи не дават резултат, се пристъпва към оперативни. Те също са няколко вида, като в съвременната хирургия се наложиха в последните години по-нови и щадящи методи. И кой от тях ще се избере зависи от състоянието на пациента, от стадия на заболяването, от опита на хирурга.

Всичко за хемороидите, прочетете ТУК

Често пациентите задават въпросът дали хирургическата намеса носи окончателно излекуване и има ли риск от рецидив. Зависи от състоянието на пациента, от избраната методика. Но при съвременните техники рискът е малък (около 10-20%) и то не е толкова рецидив, колкото някакъв неотстранен остатък, по-малък хемороид.

Масово ни питат също така дали след операцията може да има неконтролируемо изпускане. Отговорът е - при модерните методи е почти невъзможно това да се получи.

Сподели във Facebook