Аршинът на закона

Петър ГАЛЕВ

Спомняте ли си как дъщерята на действащия през 2001 г. американски президент Буш-младши беше арестувана и осъдена, защото пила алкохол, ненавършила 21 г.? Не се притеснявайте, не пледирам тук да се забрани пиенето до тази възраст, та сезонът в Слънчев бряг да се провали. Става въпрос за съвсем друго, просто, елементарно и... недостъпно за нас: равенство пред закона. Ама не на думи, на хартия и на предизборно обещание. Дъщеря на президент?

Хиперзвезда от сцената? Милионер? Министър? Няма значение! Ако си нарушил правилата, си понасяш отговорността. При това понякога с някои екстри, като дефинитивно напускане на публичния живот. Вярно е, че Америка е доста напред в това отношение, но Европа вече я настига. Сестрата на испанския крал Фелипе е обвинена в пране на пари и данъчни измами, което може да й донесе до 11 г. зад решетките.

Ако човек прегледа този тип новини, живи ще ги ожали американци, западноевропейци и японци. Там ври и кипи от разследвани и ефективно осъдени големци. При това дори съмнението за злоупотреба вече е повод за оставка. А тук е направо рай, нямаме такива работи! И докато нямаме, ще си бъдем рай. Ама гангстерски, както се пееше в онази песен. Дано накрая представителите на родното правосъдие да извадят конкретни факти какво им пречи да работят ефективно и в срок.

Не само при простъпки на властимащи, но и срещу апашите, които тровят всекидневието на хиляди българи. Конституцията и законите ли са калпави, малко хора ли са, ниско платени ли са, не са ли добре образовани? Като разберем причините, може пък да се яви воля за промяна. Защото вече за всички е ясно къде е заровено кучето.


 

Сподели във Facebook