Здраве

9 Февруари 2023

credoweb bg

На 8 февруари 2023 г. в столичното кино "Люмиер" се състоя премиерата на документалния филм "Код: Живот", разглеждащ така важната тема за дигитализацията в сферата на здравеопазването. Филмът повдига въпроси, които касаят съвременната медицина и в частност как дигиталните решения в здравния сектор могат да подобрят неговото функциониране. 

В първата по рода си документална лента

насочена към съвременното българско здравеопазване и необходимите стъпки в посока ефективизирането му, взимат участие проф. Иво Петров, д-р Александър Симидчиев, д-р Радослав Мангалджиев, д-р Бойчо Бойчев, Радой Павлов, доц. Рада Маркова, Мира Ганова. Режисьор и сценарист е Вяра Деянова.

https://www.credoweb.bg/ - здравната платформа на България

Авторският екип е показал реалността както през погледа на лекарите, така и през погледа на пациента.
"Дигиталните средства правят контакта между лекар и пациент по-близък", каза проф. Иво Петров, а д-р Радослав Мангалджиев сподели какво най-често чува от своите пациенти:
"Когато един пациент влезе при мен, казва: докторе, ти вече десет минути преглеждаш и подреждаш документи, кога ще си говорим..."  Всички специалисти се обединиха около мнението, че с помощта на съвременните технологии времето, което лекарят ще може да отдели за разговор с пациента и преглед, ще се увеличи драстично.

Вдъхновител и идеен концептуалист на филма е Българския клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването (DHI Cluster Bulgaria) - организация, фокусирана върху дигиталните решения в здравеопазването за изграждане на дигитална здравна екосистема и установяване на устойчива и ефективна здравна среда за пациентите, медицинските специалисти, обществото и институциите. 

След края на прожекцията Радой Павлов, член на клъстера, изясни пред аудиторията - над 350 медицински специалисти, представители на здравния сектор, фармацевтични компании и медии, че

пътят на дигиталната трансформация в медицината има четири аспекта

  • - Дигитализацията в медицината е цикличен процес, в който връзката процеси данни е от основно значение.
  • - Нужна е промяна в мисленето и изграждането на процесите да се случи с участието и под ръководството на лекарите.
  • - Трябва да бъде изградена адекватна инфраструктура на всички етапи в цикличния процес. Инвестиция.
  • - Стратегия - на четвърто, но не на последно място е необходима ясна и конкретна стратегия.

Електронизацията на медицинската документация е само едната страна на дигитализацията в здравеопазването, подчерта Радой Павлов, слагайки акцента върху необходимостта от аналитично структуриране на данните. Само по този начин те ще бъдат в същинска полза и за лекаря, и за пациента.

Д-р Александър Симидчиев: "Ако информацията е дигитална, тя ще остане и ще може да бъде обработвана в интерес на човека."

"Код: Живот" е интерактивно послание за необходимите промени, които ще издигнат медицината и здравеопазването на ново ниво, в което лекари и пациенти ще бъдат подпомогнати в процеса за опазване на здравето.

 

www.credoweb.bg - Здравната платформа на България


 
 
Сподели във Facebook