Здраве

25 Октомври 2021

Животът днес

Д-р Дора Пачова, лекар по хуманна медицина и магистър по  хомеопатия с 30 години практически опит, посочва, че масовата употреба на антибиотици води до нарушаване на миробиома и т. нар. „синдром на пропускливите черва“. Те от своя страна са причина за развитие на сериозни хронични болести: затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, диабет, автоимунни заболявания, рак и др. Доказана е връзката на ранната употреба на анитибиотици и затлъстяването при децата.

Д-р Пачова споделя, че в настоящата ситуация на COVID пандемия, освен неимоверния натиск върху здравната система, сме свидетели на още един феномен – изключителен натиск върху семействата, идващ от стреса и паниката, в които живеем, включително в настоящия момент на четвърта вълна и заплаха от пореден локдаун.

В условия на хроничен стрес тялото не може да включи изцяло своята имунна защита и, за да използва допълнителни ресурси за защита, изключва процесите на регенерация и растеж. Този феномен е допълнително условие за възникването на повече болести и при родителите, и при децата. Съхраняването на психичното здраве, наред с физическото, е огромното предизвикателство, пред което е изправено цялото ни общество, категорична е тя. Формулата е проста: стресът води до потискане на имунния отговор и до повече болести. Ако успеем да овладеем стреса, печелим здрава имунна система и жизненост и здраве и в напреднала възраст.

Наблюдения от началото на пандемията сочат редица поведенчески и емоционални нарушения при децата. По-чести прояви на липса на внимание и концентрация, повишена емоционална зависимост („прилепчивост“ - нужда от успокояване, постоянни претенции към родителите), раздразнителност, тревожност, нарушен сън, промени в апетита – както към безапетитие, така и към преяждане и избор на неподходящи храни.

Много родители се заблуждават, че могат да скрият от децата своите страхове, притеснения и болежки. Надяват се, че могат да им ги спестят, но това не се случва, коментира д-р Пачова. Огромен брой деца вече са травмирани, което в по-зряла възраст може да доведе до изяви на фобии, депресии, редица тревожни разстройства. 

Семейството днес е изложено на огромен натиск да компенсира липсите на социално общуване при децата, да оцелее финансово и да издържи хроничния стрес под постоянната заплаха от болести и смърт.

Има начини да помогнем срещу разпространението на антибиотичната резистентност,

да намалим приема на антибиотици и да неутрализираме настоящите стресови въздействия върху всички възрастови групи. Можем да го постигнем, като избираме холистични методи на лечение - хомеопатия, Шуслерова терапия и др.

Д-р Дора Пачова препоръчва на своите пациенти и техните семейства терапии, подходящи за подобряване на имунния отговор и за овладяване на хроничния стрес. Балансираният имунен статус според нея може да се постигне с приложение на комбинация Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU) – сол №3, №6 и №7, по 3 табл. дневно от всяка (за деца – по 2 табл.), които се приемат минимум месец, а в епидемична обстановка може и месеци наред. Тези соли подготвят организма за по-бърз имунен отговор при възникване на вирусна или бактериална инфекция, укрепват лигавицата на носоглътката, подпомагат прочистващите процеси в организма и понижават нивата на ежедневния стрес.

Комбинацията на Шуслерови соли на DHU, подходяща при хроничен стрес, паник атаки и проблеми с концентрацията и ученето – е №2, №5 и №7, по 3 табл. дневно, като се приема 1-2 месеца (при необходимост и по-дълъг период от време). Стабилизира психиката и нервите, подкрепя емоционалното равновесие и концентрацията.

Добрият имунитет и защитата от вирусите зависят от много фактори – не само от приема на медикаменти. Наруши ли се веднъж имунитетът, са нужни мъдрост и постоянство за възстановяването му, обобщава д-р Пачова.

 

Сподели във Facebook