Бяло ли е черното

Петър ГАЛЕВ

Задължително е това, което направи старозагорският кмет с незаконните постройки, да продължи в цяла България. Вярно е, че с години властите са си затваряли очите за всякакви строителни безобразия, но все някога порочната практика трябва да се прекъсне. Иначе не само ще се заринем с бидонвили, но самите им обитатели са застрашени от трагедии при първото природно бедствие. Тогава и те, и неправителствените организации, които сега пищят против разчистването на гетата, ще заплюят държавата, че не е взела превантивни мерки...

Нелепи са опитите прилагането на закона да се представи като нетолерантност към малцинството. Напротив, доста отдавна махалото е в другата крайност и често сме свидетели на обратната дискриминация. Различни институции проявяват нулева търпимост към простъпки на част от гражданите си, а си затварят очите за същите прояви, когато са извършени от роми например. Затова дори и в исторически план да е допускано усукване на закона, крайно време е с днешна дата той да се приложи за всички.

Това ще е и най-важното доказателство за равенство пред правилата на живеещите в България. Иначе така наречената „политическа коректност” заплашва да се превърне в някакъв тип имунитет, но само ако си представител на малцинство с тъмен цвят на кожата. Няма да е зле защитниците на човешките права да свалят кривите очила, през които гледат опитите за въвеждане на какъвто и да е ред. Иначе рискуват, ако някой реално тръгне да прави дискриминация, това да не срещне обществен отпор заради притъпяването на сетивата от постоянното мрънкане в стил „а вие защо биете негрите”.

 

Сподели във Facebook