Бутици за насъщния

Петър ГАЛЕВ

Не е реалистично малките магазинчета да разчитат за оцеляването си на принудителното затваряне на хипермаркетите в почивните дни. Ясно е, че няма как клиентите масово да бъдат привлечени в бакалиите с асортимента, който се предлага и в супермаркетите, при това на по-ниска цена и в несравнимо по-добри условия.

Близостта до жилището е наистина важна, но моделът на пазаруване се промени така, че все по-малко хора разчитат да си набавят нужните продукти в случаен момент. Освен това големите вериги гарантират стандарт и качество в съхранението на храните, които не могат да се постигнат в преустроен гараж, заден вход или трафопост.

И все пак дребният търговски бизнес с хранителни стоки има шанс, ако в тези обекти започнат да предлагат градински плодове и зеленчуци, донесени сутринта от производители от района; ръчно приготвени за деня малки количества хляб и закуски; прясно и кисело мляко, сирене и кашкавал от местни ферми, домашни сладка и туршии и изобщо всякакъв тип стоки, които не са типични за търговските гиганти.

В държавите с традиции в това отношение личното познанство с бакалина е гаранция, че стоките, които ти продава, са наистина доставени за деня от доказани с години семейни производители. И всеки по кратката верига на производство и квартална търговия е наясно, че загуби ли доверието на клиентите си, с неговия бизнес е свършено.

А у нас дори по пазарите масово купуваме вносни зарзавати, престояли със седмици по борсите. Ето тази ниша за местни и домашни продукти нека да заемат бакалиите, а не да чакат държавата насила да ни вкара в тях, за да си купим промишлени стоки...

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 66