Животните са невинни

Петър ГАЛЕВ

Отравянето на животни по парковете е отвратителна постъпка. Но истината е, че такива действия най-вероятно ще продължават, докато по улиците има безстопанствени домашни любимци. Неслучайно те се наричат домашни, защото в ХХІ век трябва и могат да бъдат отглеждани само и единствено под прекия постоянен надзор на собственици. Едно животно никога не може да бъде виновно.

Припомням тази азбучна истина, защото все още се случва дори стопани с уродливо чувство за „справедливост” садистично да наказват „провинили се” четирикраки. Виновни са само и единствено хората. През последните години се оформи едно положение на търпимост към факта, че десетки хиляди кучета живеят покрай блокове и къщи, като за някои от тях частично се грижат добри хора.

И те действително са добри, ако гледаме на действията им изолирано от цялостната картина на реалния живот. А тази картина е доста жестока – не само заради зверствата срещу животни, но на първо място заради периодичните случаи на осакатени от кучета и буквално изядени хора. Струва ми се, че чувството на безсилие, което обхваща близките на такива пострадали, може да води до отравянията, които наблюдаваме.

Това не са действия, извършени със здрав разум. Но как да остане стабилна психиката ти, ако детето ти е нахапано, осакатено или дълбоко стресирано? Затова държавата трябва спешно да заеме мястото си. Явно има начин, след като в останалата част на континента няма скитащи животни.

А хората, които у нас се опитват да гледат животни под блока, на практика окуражават онези, другите, които знаят, че, захвърляйки любимеца си, някой ще го храни.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 70