Кой държи съдбата?

Петър ГАЛЕВ

Със сигурност сте забелязали, че около новогодишните празници медиите се напълниха с предсказания и гадания какво ни очаква в идните месеци, как ще протича животът ни, какви изпитания ще ни подхвърли съдбата. Разбира се, черните краски преобладават, защото това звучи много естествено за действителността в нашата държава. Първоначално се опитах да приемам тези рубрики като нещо забавно и развлекателно, но постепенно чашата преля.

За всички инциденти и трагедии, при които за съжаление загинаха голям брой включително млади хора, започна да се търси, намира и обнародва магическо обяснение. Едни били урочасани, други омагьосани, трети си заминали от завистта на околните... Не знам дали това е утеха за близките, но за обществото ни започва да се превръща в диагноза. Търсенето на свръхестествени причини като двигател на битието е характерно за доста по-ранен етап от развитието на човечеството. Очевидно обаче за нас това е удобно.

Не че сме мързеливи, непредвидливи, нехайни и нарушаващи правилата, не че някой, от когото зависи безопасността ни, не си е свършил работата, ами бедите ни се стоварват просто от лоша съдба и черна магия. Е, има и нелепа случайност, но едва ли това е водещото в нашенските трагедии. По-добре е да погледнем рационално и да се уверим, че има пряка връзка между поведението ни и последствията за самите нас.

Караш внимателно, без алкохол и с колан – по-малко катастрофи и жертви. Работиш повече и по-качествено – по-високи доходи. Грижиш са навреме за здравето си – по-малко боледуваш. На това стъпват напредналите общества. Нека и ние да правим така, тогава магия трудно ще ни лови и Господ повече ще помага...


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 82