Мрежата вместо белезници

Петър ГАЛЕВ

Първоначално ми се стори абсурдна идеята да се определи предварително бройка на висшите чиновници, които трябва да бъдат ефективно осъдени за корупция. Но ако се замисли човек, това е някакъв опит за застраховка срещу краен резултат от типа: „много разследвахме, ама нищо незаконно не установихме…“. А тази пиеска сме я гледали в различни варианти през годините. Може пък този нестандартен подход, тип народостопански план за вкарване в затвора на корумпатите, да проработи.

Иначе поредното противоедрокражбено звено ще се превърне в доходоносно място за работа. И с просто око е видно, че кандидатите за райе са доста повече от 30 души, каквото число било споменато в стратегиите. Щом Румъния успя да осъди изглеждащи като недосегаеми персони, значи и тук ще можем. Веднъж като тръгне да се разплита паяжината, ефектът е подобен на лавина. Просто първите, които сериозно загазят пред закона, няма да пазят другите в схемата. Но освен опитите за наказание на корупцията много е важно тя да бъде възпрепятствана в зародиш.

В ХХI в. това става чрез откритост. Всяко действие, свързано с публични пари, трябва да е достъпно в интернет на страницата на този, който ги харчи. Така че електронното правителство, ако и когато се въведе в пълния му вариант, ще пази по-добре общите пари от полиция, прокуратура и спецзвена, взети заедно. Защото техният личен състав никога не може да надхвърли броя на хората, които са готови да отделят от личното си време, за да поразгледат, при това компетентно, кой за какво, как и колко харчи.

Сподели във Facebook