Новите граждани

Петър ГАЛЕВ

Няма смисъл от разделение и ожесточение между гражданите на България. Всички искаме да живеем в нормална държава, гарантираща качествено здравеопазване, образование, сигурност, работни места, достойни пенсии. По това няма спор.

Но значителна част от обществото не приема презумпцията, че управляващите имат реално намерение да се борят за общите блага, а същевременно многократно демонстрират действия в остър разрез с морала и чувството за справедливост. При това не става въпрос само за активно протестиращите.

Всички социологически проучвания показват категорично преобладаваща подкрепа за гражданската съпротива срещу управление с дефицит на морал. Друга част от обществото сякаш е склонна да оправдае безпринципни действия на управляващите срещу определени социални придобивки.

Но тъй като такава позиция най-малкото не звучи прилично, протестиращите с морални мотиви биват нарочени за платени, за партийни врагове, за надути софиянци, които не знаят какво искат. А всъщност пресечната точка между исканията на двете групи е честно и морално управление, което да работи и за подобряване на материалното ни състояние.

Другият вариант – грижовна олигархия - не е възможен. Каза ни го лично и еврокомисарят по правосъдието и човешките права. Просто ще трябва да проумеем, че вече има едно мнозинство от недоктринирани мислещи хора, зад чиито действия не стоят схеми и сметки, а истинска грижа за държавата ни. Няма смисъл от разделение и ожесточение между гражданите на България.

Те не обичат и не мразят по принцип, просто съдят по делата. И нямат любима партия. Гласуват за някого, но отново ще са на площада при първите признаци на неморалност. 


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 63