Откъде е мишката

Петър ГАЛЕВ

Една сварена мишка в болничната закуска на малко дете се превърна в саркастична илюстрация на много тенденции в обществените услуги у нас. Не казвам медицина, защото – съгласете се – лекарите нямат нищо общо със злополучната попара. Макар че нищо чудно отново точно те да я изсърбат, без да са я надробили.

Колкото и да е несправедливо, мнозина оценяват медицинската помощ по комфорта в стаята, разнообразието на храната, чистотата на тоалетната в отделението и вниманието на санитарката. А мишката всъщност идва от липсата на истинска заинтересованост на държавата към здравето ни и изобщо към грижата за болните и немощните.

Но под „държавата” не разбирайте само институциите, там сме и всички ние. Защото стотици хиляди не плащат здравни вноски, въпреки че не са бедни, а срещу това явление няма никакъв реален отпор.

Хазната не превежда на здравната каса реалните суми за огромни групи от хора като деца, студенти и пенсионери. И като допълнение по традиция всеки чака напълно да се срине, та тогава да иде на лекар, когато лечението става много по-трудно и много по-скъпо.

А нарочените за изначално виновни медици масово отиват в държавите, където им плащат достойно и ги уважават. Няма да има оправия, докато не приемем, че здравето е изначална ценност и струва скъпо във всеки смисъл. То изисква индивидуални и колективни усилия, които ние още не сме осъзнали, че трябва да полагаме. А дотогава все повече мишки ще изплуват от казана на родната здравна система.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 68