Правосъдие ли?

Петър ГАЛЕВ

Дълбоко потресаваща случка е на път да се размине по изпитаната методика „всяко чудо за три дни”. Един градски прокурор, който би трябвало първо да е завършил гимназия, после право, след това да е защитил правоспособност пред Министерството на правосъдието, после да се е явил и спечелил конкурс, прегази конституцията, без да му мигне окото. Изброявам всички образователни стъпки, необходими на човек, за да стане прокурор, защото още в гимназията се учат основните конституционни принципи за разделение на властите и неприкосновеност на определени институции.

Та въпросният, все още пазен в тайна, прокурор разпоредил разследване срещу президента. А неговият ръководител – главният прокурор, обяви, че това не е нито политическа поръчка, нито некомпетентност. И нямаше как да каже друго, защото и двата варианта звучат чудовищно за европейска държава в ХХІ век. Но истината е, че трети вариант няма. Ако е непознаване на конституцията, тежко ни и горко да очакваме защита и законност от институция, в която високопоставените членове са по-зле от средношколците по правни познания. А ако е политическа поръчка – коментарът е излишен.

Сега на ход е г-н Цацаров, който има правомощията да установява престъпленията по служба в ръководената от него институция. Ако отново всичко се замаже, малкото останало обществено доверие в правосъдната ни система съвсем ще се стопи. А и не ми се мисли как се чувстват десетките съвестни прокурори, които се опитват да работят действително като такива, а не като евтини политикани и търговци в храма на Темида.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 101