За страха и милосърдието

Петър ГАЛЕВ

Да имат да вземат онези, които искат да изкарат народа ни безсърдечен и несъстрадателен, защото бил против бежанците. Всички сме наясно, че броженията по повод вълната, заливаща югоизточната ни граница, всъщност са срещу държавния хаос, свързан с извънредния чуждестранен поток. А този хаос е по цялата верига – влизане на чужденци през и извън КПП-тата, тяхното превозване и насочване към определени райони, настаняване, изхранване, медицинска помощ, охрана.

Другият есенциален проблем е липсата на редовна и достоверна информация за случващото се. Никой не казва точно колко и какви бежанци сме приели, имат ли документи, кой и как определя има ли сред тях опасни елементи, защо се допускат хора не само от Сирия, но и от други държави... Това са притесненията на сънародниците ни. И в тях няма нищо осъдително.

Ако държавата покаже конкретен план какво ще прави сега, както и в близкото и по-далечното бъдеще, и докаже, че има сили и воля да наложи ред, няма да има никаква почва за разрастване на ксенофобски настроения. Иначе едни хора, живеещи в трудности, винаги могат да бъдат настроени срещу други хора, бягащи от смъртта, но и от мизерията.

Ако в максимална степен сме сигурни, че страната ни приютява действително нуждаещи се хора, и станем свидетели на експулсирането на всякакви прикрепили се към тях лица със съмнителни намерения, цялото общество ще помага. Както неведнъж го е правило през вековете.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 74