Защо гласувам

Петър ГАЛЕВ

Царе сме да изказваме мнение по всички въпроси, да знаем кога и какво  трябва да се направи, за да потръгнат нещата в родината, да коментираме нашенската и световната конспирация. Но нещо не сме толкова силни по конкретните всекидневни реални работни и граждански ангажименти. И за децата в началните класове вече е ясно, че единственият начин да се повлияе на това какво ни се случва е участието в избори. Обаче една значителна част от хората все още вярват, че наказват политиците, като не отиват до урните. Наказание със сигурност има, но то е нещо като мазохизъм.

Точно на това „няма да им гласувам” разчитат немалка част от състезаващите се за изборни длъжности, за да попаднат на заветните места. Защото, колкото по-малко граждани отидат до урните, толкова по-лесно, евтино и безпрепятствено се влиза в Народното събрание, Европарламента или в общинската власт. Това е обяснявано, изчислявано и нагледно показвано хиляди пъти. Тъжно е, че не сме го разбрали или не искаме да го разберем.

И след това се учудваме и негодуваме как се е реализирал поредният сценарий за подмяна на народната воля чрез обидно лесното влизане в управлението на, меко казано, странни персони. Или на субекти, разчитащи единствено на хранителна (кебапчета), политическа (див популизъм) и музикална (вие си я знаете) чалга, както и на гласове срещу няколко сребърника. Единственият начин да не допуснем сценарии да ни съсипват за пореден път е изразяването на мнение чрез бюлетината. Всичко друго работи пряко против нас. Затова идете в секцията на 25 май. Когото и да посочите, е по-добър избор от пасивното гледане на сеир.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 100