Здраве

24 Септември 2015

3009

Животът днес

1. Акупунктура. Американски изследователи попитали доброволци кои са любимите им храни и опитали няколко начина да отвлекат вниманието им и да залъжат апетита им. Най-ефикасно се оказало притискането на челото с върховете на пръстите на ръцете в продължение на 30 секунди.

2. Топъл въздух. През зимата над 89% от жените натрупват няколко излишни килограма, а в горещините през лятото обикновено апетитът намалява. Диетолозите обясняват, че при ниски температури организмът се опитва да се сгрее с повече калории и затова тогава ядем повече. Откажете се от климатика. По-добре отворете широко прозореца или се разходете 5-7 минути в офиса.

3. Намалете хранителните добавки. Някои билкови хранителни добавки, както и комплекс от витамини повишават апетита. Наблюдавайте как реагира на тях организмът ви. Ако апетитът ви се повиши прекалено, преразгледайте менюто си или се откажете от тези добавки.

4. Точен план за тренировки. Доказано е, че отказването от рутинните тренировки и заемането с друг вид спорт води до по-добри резултати. Например да замените часовете по пилатес с плуване. Идеята е отлична, но трябва да имате предвид, че промяната на тренировъчния шаблон в началото може да повиши апетита ви. Това не е повод да се откажете от намерението си да смените натоварванията. Направете си предварителен план на тренировките и дневник на храненията. Така ще можете да проследите колко повече ядете в дните на тренировките и да коригирате порциите.

5. Йога. Изследванията показват, че упражняването на йога може да намали преяждането с 51%. Учените обясняват този ефект с осъзнатия подход към опознаването на потребностите на собственото тяло, което води до избягване на преяждането и излишни калории в порциите. Инструкторите по йога съветват: Ако почувствате силен апетит, изпълнете няколко прости, основни йога упражнения. При всяка поза правете 3-5 дихателни цикъла със задържане на въздуха.

6. Петият вкус – натриев глутамат. Според учените тази овкусяваща подправка, от която привържениците на здравословното хранене се боят като от огъня, помага за контролиране на апетита. До този извод стигнаха изследователите от Министерството на земеделието на САЩ. В проучването, публикувано в списанието Nutrition, участвали 26 доброволци, всеки от които получавал по порция калорична или нискокалорична супа. Оказало се, че тези, които яли супа, подправена с натриев глутамат, след това приемали по-малко количество храна. При това по-слабият апетит не зависел от калоричността на супата.

7. Умерено физическо натоварване. Интензивното бягане е отлично натоварване за сърцето, но ако животът ви се е превърнал в непрестанна борба с повишения апетит, си струва да намалите темпа на тренировките. Изследванията, публикувани в списанието Appetite, показват, че физическите упражнения с ниска интензивност понижават чувството за глад в продължение на няколко часа след тренировката.

8. Сън. Редовният сън, не по малко от 7 часа, нормализира производството на хормона лептин, който контролира апетита. Този извод направиха учени от  Иран. Лептинът се произвежда от мастните клетки и попада в кръвообращението по време на хранене. Правилното производство на този хормон изпраща сигнали на мозъка за насищане.

9. Протеинови продукти. Изследване, публикувано в списанието Clinical Science, показа, че диетата с високо съдържание на протеини потиска производството на хормона грелин. Когато нивото на лептина пада, нивото на грелина се повишава. След хранене нивото на грелина се понижава и остава ниско в продължение на няколко часа, докато храната се преработи.

10. Черен чай. Учени от Лондон доказаха, че хората, които пият редовно черен чай, имат с 20% по-ниско ниво на хормона на стреса кортизол от тези, които утоляват жаждата си с други напитки. Както е известно, кортизолът повишава краткотрайно енергията, но едновременно с това повишава глюкозата в кръвта и следователно апетита.

Сподели във Facebook