Гръбнакът е основната част на човешкия скелет, носещ елемент в неговата конструкция. Той не само има опорни функции, а и свързва централната нервна система с целия организъм. Хората обаче често не се замислят колко важен е гръбначният стълб и без да искат го увреждат.

Кои фактори въздействат негативно върху гръбнака:

Седяща работа

Продължителната седяща работа е най-големият враг на гръбначния стълб. Хората седят в различни пози – някои се стараят да държат гръбнака си изправен, други се прегърбват на стола, а трети буквално лежат върху него. Но в каквато и поза да седите, не забравяйте, че тя разрушава гръбнака ви.

Изходът е банален – периодично прекъсване на работата и движение за няколко минути.

Стояща работа

Не само седящата, а и работата, свързана с продължително стоене прав, вреди на гръбнака, защото увеличава натоварването върху него.

Съветът е да правите прекъсвания и леки упражнения, които са полезни за гръбнака и лесно можете да намерите в интернет.

Слаби мускули на гърба

Повечето хора не обръщат внимание на мускулите на гърба, а именно те поддържат гръбначния стълб и намаляват натоварването върху него.

Затова опитайте се да поддържате мускулите на гърба си в тонус, спортувайте. Може да ви помогнат упражненията по йога.

Вдигане на тежести

Вдигането на големи тежести съсипва гръбнака, особено ако човек не е подготвен. Наднорменото тегло също оказва негативно влияние, защото създава допълнително натоварване върху гръбнака.

Сваляйте килограмите и укрепвайте гърба си – това е спасението.

Обездвижване

Застоялият начин на живот, част от който са седящата и стояща работа, с времето разрушава гръбначния стълб.

Бъдете активни, занимавайте се със спорт, разхождайте се по-често и опората на вашия скелет ще ви служи дълги години.

Градският транспорт

Това е сериозен фактор, който обаче не зависи от нас. Известно е, че пътищата ни не са в най-доброто състояние, затова автобусите на градския транспорт често пропадат в дупки, а сътресението се предава и на пътниците. Всеки подобен рязък удар се отразява върху гръбнака.

Постоянно наклонена напред глава

Наклонената напред глава създава голямо натоварване на шийния отдел на гръбнака, водещо до остеохондроза и други здравословни проблеми. Причината е в лошото кръвоснабдяване на мозъка, а като резултат – главоболие, болки в шията, в ръцете, отпуснатост, сънливост и др. Използвайки съвременните електронни устройства, хората с часове стоят с наведена напред глава, което уврежда гръбнака.

Неправилно хранене

Ако употребявате повече продукти, които не съдържат калций и белтъчини, може да пострада гръбнакът ви. Освен това неправилното хранене води до наднормено тегло, а за вредата от него писахме по-горе.

Неудобни обувки

Не бива да се подценява ролята на обувките за доброто състояние на гръбначния стълб. Купете си удобни обувки, ако много ходите. Високите токчета не бива да се носят непрекъснато.

Пушене

Цигарите оказват косвено влияние върху гръбнака. Пушенето намалява притока на кръв към гръбначния стълб, а това води до преждевременното му износване.

Сподели във Facebook