Здраве

18 Септември 2018

Животът днес

За да бъдем здрави, трябва кръвоносните ни съдове да са в добро състояние. Натрупването на плаки по стените им може да стане причина за опасни заболявания като инфаркт и инсулт. Отдавна е известно, че пълноценното и здравословно хранене помага да се избегнат проблеми със сърдечносъдовата система. А според специалистите това може да стане, като включим в менюто си няколко суперпродукта. Натуралните вещества, които съдържат, прочистват своевременно организма от вредните вещества и не им позволяват да се натрупат в кръвоносните съдове.

Отказ от вредни навици като пушене и пиене, високо ниво на физическа активност и здравословна диета – това е формулата на дълголетието, която работи при всички хора.

10 продукта, които пречистват артериите:

Карфиол и броколи

Витамин К, съдържащ се в броколито, помага на организма да държи нивото на холестерола в норма. Фибрите в карфиола извеждат всички вредни вещества, натрупани през годините и пречат на абсорбирането на холестерола.

Празът, чесънът и морковът също пречистват организма.

Куркума

Куркуминът, съдържащ се в подправката, понижава кръвното налягане и при редовна употреба намалява риска от атеросклероза два пъти.

Аспержи

Укрепват имунитета и съживяват клетките. Сапонини, кумарин, аспарагин, въглеродни съединения, етерични масла, аскорбинова и никотинова киселини – това са само част от полезните съставки на аспержите, които прочистват кръвоносните съдове.

Канела

Помага за свалянето на килограмите, понижава нивото на захар в кръвта и активизира обмяната на веществата. Щипка канела в чая или кафето например е безценен принос за здравето ни.

Авокадо

Съдържа ненаситени мастни киселини, които намаляват нивото на холестерола. Авокадото е полезно не само за кръвоносната система, а и за кожата – подобрява външния ѝ вид, спира появата на бръчки.

Нар

Пуникалагин е мощният антиоксидант, който прави нара суперпродукт, защото премахва отлаганията върху кръвоносните съдове и не им позволява да загубят еластичността си с напредването на възрастта.

Райска ябълка

Плодът е богат на калий, йод, антиоксиданти и полифеноли, които понижават холестерола. Някои лекари наричат райската ябълка кардиоплод, защото е изключително полезен за сърцето.

Спирулина

Синьо-зеленото водорасло има свойството да възстановява полезната микрофлора на стомашно-чревния тракт, да подобрява функционирането на черния дроб, да облекчава състоянието на пациенти със стенокардия и с проблеми на кръвното налягане.

Зелен чай

Много добър помощник в битката с атеросклерозата. Зеленият чай извежда токсините от организма. Освен това катехините, които съдържа, намаляват количеството на свободните радикали и спират развитието на опасни заболявания.

Червена боровинка

Благодарение на калия, който съдържа, червената боровинка е изключително полезно средство за профилактика на атеросклерозата. Тя нормализира храносмилането и всички обменни процеси, помагайки на организма да остане в добро състояние и без здравословни проблеми. 

Сподели във Facebook