Разпространението на тютюнопушенето сред българското население е най-високо в Европейския съюз - почти седем процентни пункта над средното.

Това сочат данни на Европейската комисия от „Здравния профил за България“, 2017 г.

Особено тревожни са показателите при 15-годишните младежи

Оказва се, че 30% от момичетата (което е най-високото равнище в ЕС) и 21% от момчетата (второто най-високо ниво в ЕС след Хърватия) пушат.

Тютюнопушенето влияе негативно върху репродуктивната функция при младите хора и децата

У нас 13,5% от всички заболявания и 12,4% от смъртните случаи се дължат на цигарите, категорични са специалистите.

По повод Световния ден без тютюнев дим Сдружение „Национална асоциация за профилактика на белодробните болести“ (НАПББ), с подкрепата на Министерството на здравеопазването (МЗ) и Столичната община, инициира

кампания под мотото „Спри сега за здраво бъдеще на децата си“.

Отправя се призив към всеки, който желае да даде личен пример на децата, приятелите, близките си, да потърси помощ в кабинетите за отказ от тютюнопушенето, посочени в сайта на МЗ.

Кампанията е подкрепена от Наум Шопов-младши (актьор и лекар) и Константин Белчев (певец).

На 21 ноември (четвъртък) от 9:00 до 12:00 часа в двора на Втора МБАЛ Сдружение „НАПББ“, съвместно с Коалиция за живот без дим, организират изследване на съдържанието на едно от токсичните вещества, които се инхалират при пушенето в издишания въздух на пушачи (въглероден монооксид).

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook