Здраве

5 Декември 2018

Животът днес

Щитовидната жлеза е малък орган с формата на пеперуда, който се намира в основата на шията. Има обаче огромно значение за редица процеси в организма. Жлезата влияе върху мозъка, растежа, умствената дейност, върху протичането на бременността, костите, мускулите и общия тонус. Това разказва д-р Наталия Темелкова, ендокринолог от Александровска болница. Хормоните на щитовидната жлеза са под контрола на хипофизата.

Симптомите при болести на щитовидната жлеза

често са нетипични и лесно могат да бъдат объркани с други състояния. Затова е добре да ги познаваме и да проверяваме хормоните, особено ако пациентът е жена. С възрастта честотата нараства, за да достигне до 18-20% при жените над 40-45 г. Мъжете също не са пощадени, но при тях щитовидната жлеза боледува по-рядко.

По-често срещано е състоянието на понижена функция - хипотиреоидизъм, което се причинява основно от автоимунното заболяване - Хашимото. Повишената функция - хипертиреоидизъм (Базедова болест, Болест на Грейвс), се среща по-рядко.

Причините за проблемите с щитовидната жлеза са многостранни и поради това е трудно да се идентифицират и избегнат напълно. Става дума за сложно взаимодействие между гени, начин на живот и влияние на околната среда. Имат значение храненето,

Симптоми при хипертиреоидизъм – повишена функция

Когато има повишена функция, става дума за хипертиреоидизъм. Може да се развие заболяването Базедова болест. Симптомите са:

  • треперене;

  • изпотяване;

  • сърцебиене;

  • нередовен цикъл при жените;

  • безпричинно отслабване.

Симптоми при хипотиреоидизъм – понижена функция

При понижена функция има хипотиреоидизъм. Причината за него често е автоимунното заболяване хашимото. Симптомите са:

  • сънливост;

  • трудно запаметяване и концентрация;

  • лесна умора, задъхване при минимални усилия;

  • прескачане на сърцето в покой;

  • депресивни настроения;

  • отоци по лицето, но и по цялото тяло;

  • суха кожа;

  • косопад.

Дори да се появи само един от симптомите, пак си заслужава да проверим хормоните на щитовидната жлеза. Разбира се, причината за някои от тези симптоми може да е и съвсем друго заболяване.

Навременната диагноза е от изключително значение, защото щитовидната жлеза влияе много на сърцето. Повишаването на тиреоидните хормони ускорява метаболизма. Свръхактивността на щитовидната жлеза кара сърцето да бие по-бързо – често над 100 удара в минута.

Намалената активност пък напротив – забавя метаболизма. Сърцето бие бавно, или неравномерно, или прескача – поради пропуснати или допълнителни удари. В резултат може да се влоши притока на кислород и хранителни вещества до тъкани и органи. При понижена активност на жлезата има риск и от високо кръвно налягане, което пък влече след себе си риск от сърдечни пристъпи или инсулт.

хроничната умора е един от признаците за проблеми с щитовидната жлеза

Типично оплакване на пациенти с хипотиреоидизъм е хроничната умора. При хашимото пък рискът от второ автоимунно заболяване е доста по-голям, отколкото при другите хора. По-висок е и процентът на хората, които имат освен хашимото и инсулинова резистентност.

Основните параметри, които трябва да се изследват, за да се изясни дали има проблем с щитовидната жлеза и какъв е той, са хормоните TSH, fT3, fT4. TSH е хормон, отделян от хипофизата. Колкото по-висок е той, толкова по-малко хормони произвежда щитовидната жлеза. При хашимото TSH също е повишен, защото имунната система е насочена погрешно и атакува с антитела собствените за организма хормони.

fT3 и fT4 са хормони на щитовидната жлеза, които също дават информация на лекаря за състоянието й. Промяна в храненето и приемът на някои хранителни добавки оказват положително влияние върху болестите на жлезата. Важно е да се знае, че приемът на добавки с йод не е подходящ при всяко едно отклонение при хормоните и направо е противопоказан при хашимото.

При хашимото и хипотиреоидизъм може да се приемат добавки със селен, цинк, магнезий, витамини В, глутатион. При автоимунен процес не бива да се приемат дългосрочно имуномодулатори, защото те може да предизвикат активиране на процеса, при който имунната система атакува собствени тъкани.

 
Сподели във Facebook