Серотонинът, известен като хормон на щастието, влияе върху много процеси в организма – подобрява храносмилането и паметта, гарантира качествен сън, регулира биологичните ритми, апетита, настроението и др.

При дефицит на този хормон хората са обхванати от чувство на тревога и раздразнителност. Стават агресивни и импулсивни, бързо се уморяват и даже може да изпаднат в депресия.

Един от начините за повишаване нивото на този хормон е храненето, защото някои продукти са източник на триптофан, който се превръща в серотонин. Специалистите препоръчват употребата на повече белтъчини, които се съдържат в сьомгата и пуйките. Въглехидратите също не бива да се пренебрегват.

Физическите упражнения също помагат на триптофана да попадне в мозъка. Триптофанът се освобождава в кръвта, когато човек спортува. За най-ефективни се приемат аеробните упражнения. Плуването, ходенето с бързо темпо или бягането, както и карането на велосипед също увеличават серотонина в организма.

Редица изследвания са доказали, че при повечето хора нивото на серотонин се понижава през зимните месеци и достига минимално количество през пролетта, но през лятото отново се повишава. Това е свързано с наличието на светлина. Затова, ако искаме да увеличим серотонина в организма си, трябва повече време да прекарваме на слънце.

Доказано е, че масажът помага да се повиши нивото не само на хормона на щастието, а и на допамина, който също влияе на настроението. Масажът намалява и изработването на кортизол, който е известен като хормон на стреса.

 

Сподели във Facebook