Здраве

20 Януари 2015

1313

Животът днес

5 доказани начина да отложим стареенето

1.По-малко захар

Повярвайте, животът ви ще ви се услади повече, защото видимо ще се подобри състоянието на кожата ви – продуктите от разграждането на захарта в организма ускоряват стареенето и се появяват бръчки. Второ, положителният ефект ще се усети и върху сърцето и кръвоносните съдове. Трето – ще се намали натоварването върху панкреаса, а нарушенията в работата му водят до панкреатит и захарен диабет. Четвърто – ще намалите обиколката на талията си. Важно е да не отидете в другата крайност и да си забраните всичко сладко изведнъж и завинаги. Ще си нанесете психическа травма, което е абсолютно излишно. Когато сладкото е в нормални количества, не вреди. Според СЗО можем да си позволим до 25 грама захар на ден, което се равнява на 5-6 чаени лъжички.

2.Добър сън

Според учените най-ефективното средство срещу бръчките е добрият сън. По време на сън (през нощта, а не през деня) стареещата кожа се възстановява, бръчките се заглаждат. По същия начин се регенерират и други органи – сърце, кръвоносни съдове, стомах, черен дроб и т.н. През нощта се активира и хормонът мелатонин. Той се нарича още хормонът на младостта, защото регулира изработването на останалите хормони, нормализира обмяната на веществата, поддържа имунитета, противодейства на раковите заболявания. Пикът, в който се изработва мелатонин, е от 12 часа през нощта до 4 сутринта.

3.Нито ден без физическо натоварване

Редица сериозни научни изследвания доказаха, че физическите упражнения забавят стареенето на мозъка, тялото и даже могат да подмладят кожата и мускулите. Екип канадски специалисти доказаха, че редовните спортни занимания правят горния слой на кожата по-еластичен, а долния – по-плътен. Важно е да се знае, че някои видове спорт може да са противопоказни. Например джогингът е противопоказан в случай на проблеми с гръбначния стълб. Но има упражнения, като ходенето, които са полезни за всички без изключения. Най-добрият вариант са разходките в интензивно темпо. Така се тренират кръвоносните съдове, поддържат се в тонус, забавя се стареенето. Специалистите препоръчват ежедневни разходки в продължение на 30-40 минути.

4.Полезен стрес

Много учени са на мнение, че полезният стрес е ефективен начин да се забави стареенето. Става въпрос за кратковременно въздействие върху организма, което го заставя да се мобилизира, да включи механизма на коригиране и да влезе в тонус. Благодарение на това се осигурява възможност по-добре да се противопоставим на възрастовите изменения, по-дълго да съхраним доброто си самочувствие и да изглеждаме по-млади. Съществуват разпространени примери за полезен стрес, като закаляването, разтоварващите дни с нискокалорична диета.

5.Любимо занимание

Мнозинството дълголетници ги обединява една обща черта – всички те са хора, които имат увлечения, оптимисти, спокойни, добри и весели. Те са намерили любимото си занимание – хоби или работа, която им носи удовлетворение. Учените са единодушни, че това е сериозен фактор, който помага да се удължи здравият и активен живот. (ЖД)

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 129