Обикновено, когато става въпрос за ползата от спиртните напитки, на първо място се поставя червеното вино. Но според научните изследвания бирата също може да окаже положително въздействие върху здравословното състояние.

Специалистите твърдят, че бирата е отличен източник на силиций, който е много важен за доброто състояние на скелета. Този елемент е необходим на организма за нормалното усвояване на калция, укрепващ костите. Дефицитът на силиций може да стане причина за появата на остеопороза. Особено богата на силиций е ечемичената бира.

Освен това бирата е един от продуктите, съдържащи по-големи количества желязо. Затова тя се препоръчва на хора с анемия, при които се наблюдава недостиг на хемоглобин. Лидер по съдържание на желязо е тъмното пиво.

Бирата е полезна и за борба с депресията, защото повишава настроението. В ечемичения малц се съдържа хорденин. Ефектът от това вещество е близък до този от хормона на удоволствието – допамин.

Употребата на бира може да бъде профилактика срещу атеросклерозата.

Учените отбелязват, че за разлика от много други алкохолни напитки пивото е наситено с антиоксиданти. Преди всичко те се съдържат в тъмните видове бира.

Сподели във Facebook