Известно е, че имунитетът е бариерата пред много заболявания, затова неговото укрепване е изключително важно. Това е и причината специалистите да препоръчват на хората да включат в менюто си продукти, богати на цинк. Този минерал подобрява дейността на имунната система, защото активира над 300 фермента в организма. Цинкът обаче не може да се натрупва, затова е необходимо да се употребява всеки ден в достатъчни количества. В кои продукти ще го открием:

Червено и пилешко месо

И двата вида месо се отличават с високо съдържание на цинк. Те са богати още на белтъчини и витамин В12. Освен че поддържат имунитета, тези продукти помагат на нервната система и на възстановяването на клетките. Важно е обаче да се употребяват в умерени количества.

Черен шоколад

Най-добре е да задоволяваме потребността си от нещо сладко с черен шоколад. Той съдържа голямо количество какао, което е източник на цинк и флавоноли. Полезните свойства на какаото обаче не се изчерпват с укрепване на имунитета, но и с нормализиране на кръвното налягане и подобряване на кръвообращението. Препоръката е да се употребяват не повече от 28 г черен шоколад на ден.

Бобови храни

Ако човек избягва месото, може да си осигури цинк с продукти от растителен произход. Най-богати на този елемент са нахутът, бобът и лещата. Те имат още едно предимство – съдържат малко калории.

Тиквени семки и кашу

Те също съдържат цинк в големи количества. Освен това тиквените семки и кашуто са богати на желязо, магнезий, мед, витамините К и А, фолиева киселина. Редовната им употреба не само повишава имунитета, а и понижава нивото на холестерола, както и кръвното налягане.

Стриди

Те са на последно място в списъка, защото рядко присъстват на трапезата ни, но пък са едни от най-добрите източници на цинк. В една стрида се съдържат 50% от препоръчваната дневна доза на този минерал.

Сподели във Facebook