Ако усещате болки в гърба, това не винаги означава, че сте вдигали тежести. Често вината е в обичайните дейности, повтарящи се ден след ден.

Предлагаме ви няколко фактора, които според лекарите могат да станат причина за болки в гърба и на които обикновено не обръщаме внимание:

1. Разговори по телефона

Специалистите са установили, че по време на разговор по мобилни телефони хората накланят главата си и повдигат едното си рамо. Това предизвиква напрежение в определена група мускули. А някои имат навика да притискат джиесема си между рамото и ухото, което оказва много негативно влияние върху състоянието на гръбначния стълб и води до болки.  

2. Домакинска работа

Голяма част от домашните задължения, дори баналното миене на съдове, предизвикват неправилно натоварване върху различни части на тялото. Затова е важно да следим в каква позиция е тялото ни и дали гръбначният ни стълб е изправен. Много е вредно и да пренесем тежестта на тялото си върху единия крак.

3. Неподходящи обувки

За опасността, която крият високите токчета за гръбначния стълб и гърба, е писано много. Вредни са обаче и джапанките, както и чехлите или сабото, които нямат закрепена задна част. Според специалистите носенето им създава силно напрежение в долната част на гърба и изморява гръбначния стълб.

4. Прекалено много захар

Звучи невероятно, но любовта към сладкото също може да доведе до болки в гърба. Според изследване, чиито резултати са публикувани в Asian Spine Journal, употребата на рафинирани въглехидрати и захар предизвиква възпалителни процеси в организма, в това число и в гръбначния стълб.

5. Пушене

Доказано е, че при упоритите пушачи е влошено кръвоснабдяването на гръбначните дискове. Това директно е свързано с болки в гърба.

Сподели във Facebook