Здраве

31 Декември 2018

Животът днес

Чаят от лайка не само е популярен, вкусен и ароматен, а и изключително полезен. Според специалистите 5 са основните му здравословни предимства.

1. Отговаря за добрия сън

Лайката притежава някои уникални свойства, гарантиращи добрия сън. Растението съдържа апигенин – антиоксидант, понижаващ риска от безсъние.

2. Осигурява добро храносмилане

От нормалната дейност на храносмилателната система зависи здравословното състояние на целия организъм. Според някои изследвания лайката подобрява храносмилането, като понижава риска от стомашно-чревни разстройства.

3. Предпазва от рак

В лайката се съдържат антиоксиданти, понижаващи опасността от появата на някои видове злокачествени заболявания като рака на гърдата, на храносмилателната система, на кожата, на простатата, на щитовидната жлеза и на матката.

4. Намалява риска от диабет

Употребата на чай от лайка позволява да се намали нивото на захар в кръвта. Напитката има противовъзпалително въздействие, което предотвратява увреждането на клетките на панкреаса. Това се случва, когато нивото на захар в кръвта непрекъснато е повишено. От доброто състояние на панкреаса зависи производството на инсулин, затова чаят от лайка пази от диабет.

5. Помага на сърцето

Чаят от лайка съдържа флавони – силни антиоксиданти. Те понижават кръвното налягане и холестерола, което е важно за сърдечносъдовата система.

Сподели във Facebook