Обикновено свързваме портокалите и мандарините с празниците в края на годината. Но според специалистите тези цитрусови плодове не само носят настроение, но и огромна полза за здравето.

Защо портокалите и мандарините трябва редовно да присъстват на трапезата ни:

Укрепват имунитета

Тези плодове съдържат голямо количество витамин С, който помага за силен имунитет. През зимата организмът на хората е по-уязвим за много заболявания, но благодарение на портокалите и мандарините, по-лесно ще се справи с предизвикателствата на сезона. Рискът от простуди, грип или коронавирус намалява.

Поддържат сърцето

Правилната за сърдечносъдовата система диета трябва да съдържа продукти, богати на фибри, антиоксиданти и витамини. Портокалите са богати на тези вещества, което определено помага на сърцето. Тези цитрусови плодове контролират и нивото на захар и холестерол в организма.

Нормализират храносмилателната система

Портокалите съдържат много фибри, които играят важна роля в процеса на храносмилане. Ускоряват и обмяната на веществата.

Държат теглото под контрол

Портокалите и мандарините помагат да се намали наднорменото тегло. Това е особено важно през зимните месеци, когато менюто на хората е по-бедно на плодове и зеленчуци, а и физическата активност е ограничена. Портокалите и мандарините съдържат малко калории, затова помагат на хората да държат теглото си под контрол.

Полезни са при диабет

Както вече споменахме, портокалите и мандарините са богати на фибри и имат нисък гликемичен индекс. Това ги прави безопасни за пациенти, страдащи от захарен диабет. Те обаче не бива да употребяват промишлено произведени сокове, защото в тях има прекалено много захар и консерванти.

Сподели във Facebook