Употребата на риба може би е една от тайните на дългия и щастлив живот, без здравословни проблеми, твърдят учените. Съвсем ново изследване, публикувано в Journal of Internal Medicine, доказва, че морските продукти, богати на омега 3 мастни киселини, най-малкото могат да понижат риска от ранна смърт от рак и сърдечносъдови заболявания. В проучването, продължило 16 години, са участвали 240 729 мъже и 180 580 жени.

Анализът на данните показал, че мъжете, които употребявали най-много риба, общата смъртност е по-ниска с 9%, а от сърдечносъдови заболявания – с 10%. Установено било още, че при любителите на морските дарове е по-нисък риска от рак и респираторни заболявания. При жените общата смъртност била с 8% по-ниска, а тази от сърдечносъдови проблеми – с 10% по-ниска. Смъртността следствие на болестта на Алцхаймер обаче била по-ниска с впечатляващите 38%.

Според специалистите 5 са основните причини рибата да стане всекидневна част от менюто ни:

Съдържа белтъчини

Рибата е един от най-добрите източници на диетични белтъчини, защото в нея има по-малко мазнини в сравнение с други продукти, съдържащи протеини, като червеното месо. А хранителната ѝ стойност също е на високо ниво.

Контролира холестерола

Известно е, че рибата понижава нивото на „лошия“ холестерол, заради съдържащите се в нея омега 3 мастни киселини.

Богата е на микроелементи

Рибата съдържа много микроелементи, сред които жизнено важни като манган и калий. От мангана зависи нормалната дейност на нервната система и успешната битка със стреса. Калият осигурява здрава сърдечносъдова система, силни мускули и оптимален клетъчен метаболизъм.

Пази зрението

Според специалистите редовната употреба на риба може да подобри зрението или не му позволява да се влоши. Причината отново е в омега 3. Те понижават риска от дегенерация на макулата, много разпространено сред възрастните хора заболяване., което води до загуба на зрение.

Съдържа витамин D

Независимо, че най-добрият източник на витамин D са слънчевите лъчи, рибата също е много полезна. Учените препоръчват мазните видове риба като сьомга или скумрия, чиято употреба може да укрепи костите и зъбите и да обезпечи устойчивостта към някои тежки заболявания като множествена склероза.

Сподели във Facebook