По данни на Националната медицинска академия на САЩ препоръчителната дневна доза от белтъчини за жените и мъжете е съответно 46 и 56 грама.

Според специалистите хората, които употребяват месо, не може да изпитват дефицит на белтъчини, докато вегетарианците или привържениците на различни диети често стигат до този проблем. За съжаление, те в повечето случаи не го осъзнават, а това носи риск за здравето им.

Какви са признаците, че в организма ви белтъчините са в недостатъчно количество:

1. Постоянно чувство на глад

Резултатите от изследване, проведено през 2013 г. в University of Sydney, Австралия, показали, че повишеният апетит може да е сигнал за дефицит на белтъчини. Авторите на проучването твърдят, че независимо от възрастта или индекса на масата на тялото, потребността от белтъчини е толкова силна, че човек продължава да яде, докато организмът му не си осигури достатъчното количество. Затова повишеният апетит е един от признаците за недостиг на протеини.

2. Загуба на мускулна маса

Поддържането на силата и мускулната маса се затруднява без употребата белтъчини, които са вериги от аминокиселини. „Ако в менюто има недостатъчно аминокиселини, тялото започва да разрушава мускулите, за да си осигури необходимите вещества от мускулните влакна. Това води до загуба на мускулна маса, на сили и забавя метаболизма“, отбелязват учените.

3. Чести простуди

Няколко изследвания са установили, че имунната система функционира по-трудно при дефицит на белтъчини. Причината е, че недостигът на протеини може да намали броя на левкоцитите, които са необходими за защитата на организма от патологичното влияние на бактериите и вирусите върху организма. Хората стават по-възприемчиви към инфекциите и ги понасят по-трудно.

4. Косопад

Косата се състои от белтък, наречен кератин. Ако организмът не получава достатъчно протеини чрез храната, възможно е да се наруши производството на този структурен елемент, което предизвиква изтощаване на косата и нейното опадване.

5. Отоци в краката

Отоците са сигнал за наличието на излишна течност в тъканите на организма. Според данни на Harvard Health белтъчините са необходими за задържането на течностите в кръвоносните съдове, за да не преминат в тъканите. Ако нивото на протеини е прекалено ниско, течностите се задържат в тъканите и обикновено причиняват отоци на краката.

Сподели във Facebook