Учени от Австралия установиха, че употребата на някои продукти помага на пушачите по-лесно да се разделят с вредния навик. Според специалистите цитрусовите плодове намаляват никотиновата зависимост и влечението към цигарите.

Съдържащите се в грейпфрутите, портокалите, мандарините и лимоните вещества запълват дефицита на витамин С, който се разрушава от никотина. Учените съветват, когато трудно се въздържате да не запалите цигара, да изядете парче цитрусов плод.

Известно е, че при хората, които искат да се откажат от пушенето, се засилва апетитът и се влошава настроението. Според експертите черният шоколад може да помогне, защото той участва в изработването на хормона на щастието – серотонин. А и гони глада.

Патладжаните също могат да намалят дискомфорта, създаден от липсата на никотин. Тези зеленчуци съдържат никотинова киселина, затова се препоръчват на бившите пушачи.

Джинджифилът също може да се справи с желанието да се запали цигара. За още по-здравословен ефект подправката може да се съчетае с лимон и мед.

Броколите и карфиолът съдържат сулфорафан, който е още едно оръжие срещу вредния навик. Има и антибактериален ефект.

Сподели във Facebook