Здраве

8 Февруари 2018

Животът днес

Ако мечтаете за понички, непрекъснато се запасявате с бонбони или шоколад и пиете газирани напитки с всяко хранене, вие може би сте развили зависимост към захарта. Тя присъства не само в десертите, а и в много продукти, които на пръв поглед изглеждат здравословни – фъстъченото масло, сосовете за паста или подправките за салати.

Според специалистите безвредното количество захар на ден е до 25 г за жените и 38 г за мъжете.

Ако мислите, че няма начин да се откажете от любимите лакомства, грешите. Целта е напълно достижима, само трябва да спазвате някои правила, препоръчани от диетолозите:

Не добавяйте захар три дни

Най-добрият начин да се избавите от влечението към сладкишите е да го направите рязко. Употребата на захар предизвиква увеличаване на глюкозата в кръвта, което води до желание да се консумират все повече сладки продукти. Ако изключите десертите от менюто си, нивото на захарта в кръвта ви ще се стабилизира. Само след три дни ще се избавите от зависимостта си и ще забележите, че любимите ви сладкиши съвсем не са толкова привлекателни. Четете внимателно етикетите – производителите обичат да прикриват захарта зад най-различни наименования.

Откажете се от изкуствените подсладители

Не мислете, че ще се откажете от захарта по-лесно, ако използвате заместители. Повечето са създадени по изкуствен начин, подлъгват организма и засилват желанието да се яде сладко. Много от тях са и вредни.

Спрете полуфабрикатите

Изключете от менюто си преработената храна, защото тя може да съдържа не само захар, а и изкуствени подсладители. Избирайте продукти с минимален брой съставки.

Яжте повече фибри

Фибрите са изключително важна, не само защото помагат да свалим килограми, а и намаляват влечението към захарта, стабилизират нивото ѝ в кръвта и предотвратяват свързаната с нейното понижаване потиснатост. Препоръчителната доза е 30 г фибри на ден.  

Гответе вкъщи

Според статистиката хората, които се хранят вкъщи, ядат по-малко отколкото в заведения и ресторанти. Научете се да си готвите у дома и винаги ще имате здравословна храна на масата. Няма и да ви се налага да гадаете има ли захар в ястието пред вас.

Пийте повече вода

Ако свикнете да пиете повече вода, ще можете с лекота да се справите със зависимостта си към сладкото. Можете да ѝ добавите лимон, тогава здравословните ефекти съществено ще се увеличат.

 

Сподели във Facebook