Здраве

24 Октомври 2017

Животът днес

Факт № 1: Хората ядат четири пъти повече захар, отколкото се нуждаят

Човек изяжда средно 20-24 лъжички захар в денонощие, а често и повече. Какви са препоръките на Световната здравна организация и Американската кардиологична асоциация: 6 чаени лъжички за жените и 9 за мъжете. Както сами се убеждавате, хората хапват захар около четири пъти повече над нормата, а за година се получават около 70 килограма. Откъде идва това количество? От т. нар. скрита захар и тя е в почти всички продукти, предлагани в магазините – хляб, кренвирши, тестени изделия, сосове… Една чаена лъжичка кетчуп съдържа 4 грама захар. Всичката тази захар има много малка хранителна стойност, но много калории.

Факт № 2: Един грам захар е само четвърт лъжичка

А не лъжичка с връх, както много хора си мислят. Така че, когато сутрин разбърквате лъжичка захар в кафето си, знайте, че ще употребите половината от дневната си норма.

Факт № 3: Захарта е полезна

Но в разумни количества. Захарта се състои от фруктоза и глюкоза, които са главните източници на енергия за човешкия организъм. Затова не е разумно и здравословно съвсем да се откажем от нея. И още нещо – когато употребяваме глюкоза, тя стимулира освобождаването на серотонин, който влияе върху настроението на човека, върху сексуалната му функция, съня, паметта, обучението и апетита. Затова не е чудно, че сладките продукти ни карат да се чувстваме добре.

Факт № 4: Много „безвредни“ напитки са пълни със захар

Плодовите сокове, енергийните напитки и др. са в челните редици на продуктите, съдържащи захар.  Неотдавнашно изследване показа, че употребата на две такива напитки на ден повишава риска от затлъстяване и количеството на висцералните мазнини (около коремните органи) с 26% в сравнение с напитките, които не съдържат захар.

Факт № 5: Нулеви калории не означава без захар

Напитки с такова обозначение на етикета всъщност съдържат по-малко калории за сметка на по-малкото количество захар. Вместо нея обаче се използват заместители. Плюс останалите, често доста вредни, компоненти, за които лекарите постоянно напомнят и предупреждават. Тези напитки са един от факторите за развитието на много заболявания.

Факт № 6: Захарта не е причина за диабета

В действителност връзка между захарта и диабета няма. Причини за заболяването са генетичната предразположеност, начинът на живот и др. Въпреки това съществува не пряка, а косвена връзка – наднорменото тегло и висококалоричната диета, която често включва прекалена употреба на захар, могат да повишат риска от появата на диабет тип 2.

Факт № 7: Захарта може да предизвика зависимост

Процесите в човешкия организъм така са устроени, че при постоянна употреба на големи количества захар, се появява зависимост. Тя не е само психическа. Захарта води до отделянето на инсулин в кръвта, но чувството на удоволствие и насищане много бързо преминава, затова се нуждае от нови попълнения. Захарта предизвиква привикване към серотонина и допамина, които започват да се изработват, щом сладкият продукт попадне в устата. Именно тези два хормона повишават настроението и създават чувството на удовлетворение.

Сподели във Facebook