Здраве

25 Февруари 2017

Животът днес

 

В природата съществуват храни, които могат да доставят всички необходими за организма основни хранителни вещества (протеини, въглехидрати, мазнини) и микроелементи (витамини и минерали). С тях може да се оцелее и на безлюден остров.

1. Фасул

Както белият, така и червеният и черният фасул са изключително хранителни. Диетолозите включват фасула в списъка на суперхраните. При липса на други продукти фасулът може да компенсира дефицита на калций и желязо в организма.

2. Зеле

Зелените листни зеленчуци могат да се заменят със зелето, което е много богато на витамини, минерали и фибри. Негови роднини са брюкселското зеле, броколите, карфиолът, алабашът.

3. Пъпеш

Този плод е много вкусен и хранителен. Въпреки че съдържа малко повече захар, той е богат на витамините А и С и на калий. Той е за предпочитане пред бананите, защото има по-малко мазнини и е с по-нисък гликемичен индекс.

4. Горски плодове

Малко са храните, които могат да се съревновават с вкуса, съдържанието на витамини и антиоксидантния ефект на ягодите, малините, боровинките и другите горски плодове. До тях може би се доближава кивито, което има повече витамин С от портокалите и също толкова калий, колкото бананите.

5. Ечемик

Ечемикът е още по-полезен от овесените ядки, защото намалява „лошия” LDL холестерол и повишава „добрия” HDL холестерол. Като всички други зърнени продукти той съдържа важни витамини, с които не са особено богати плодовете, като ниацин и други В витамини, както и минералите манган и селен.

6. Водорасли

Водораслите са част от азиатската диета. Японците винаги имат в кухнята си по 4-5 вида водорасли, защото са много богати на витамини и минерали. Ако се изсушат, се запазват за месеци напред.

7. Риба

Всички риби са богат източник на полезни мазнини и протеини. Хората, които не ядат месо, могат да си доставят витамин В12 от рибата. Най-здравословна е сьомгата, защото е богата на подхранващите сърцето омега-3 мастни киселини. 

Сподели във Facebook