Опитвали ли сте пресметнете колко дълго можете да задържите дъха си под вода? Може би две минути? А какво ще кажете за 24 минути? Да, това не е шега, а рекордът на испанеца Алекс Сегура. Но важно е да знаете, че той е професионален фридайвър и се е подготвял за това предизвикателство дълго време.

Какво се случва обаче с обикновения човек, когато дълго време задържи дъха си под водата:

Понижава се нивото на кислород

Експертите смятат, че възрастният човек може да задържи дъха си 1-2 минути без да рискува здравето си. При по-дълъг престой под вода нивото на насищане на кръвта с кислород силно се понижава. Това означава, че главният мозък, както и други органи ще изпитат дефицит на кислород, който им е необходим за нормалното функциониране. В такива случаи човек губи координация, чувства се замаян и объркан.

Повишава се нивото на въглеродния диоксид

Когато нивото на кислород се понижава, в организма се повишава обемът на въглеродния диоксид. Неговото натрупване предизвиква желание човек да си вземе дъх. Подобно състояние е много опасно под водата, защото съществува голяма опасност от загуба на съзнание.

Възможно е увреждане на главния мозък

Резултати от изследване са установили, че при гмуркачите, които задържат дъха си продължително време, се повишава нивото на определен белтък, който е маркер за увреждане на мозъка. За щастие този проблем се оказал временен, но учените направили извода, че задържането на дъха влияе върху централната нервна система и може да има ефект на натрупване.

Загуба на координация

Учени установили, че при задържане на дъха в организма се повишава нивото на млечната киселина. Тя се натрупва в мускулите и може да доведе до схващане, болки и загуба на координация.

Повишава се нивото на захар в кръвта

Задържането на дъха повишава нивото на захар в кръвта. Това може би е свързано с невъзможността на организма в този момент да отделя инсулин.

Забавя се пулсът

Когато кислородът в организма е в ограничено количество, сърцето не може да изпомпва свежа кръв. Затова се забавя пулсът. Това се случва само след 30-секундно задържане на дъха.

Повишава се кръвното налягане

Когато се забави сърцебиенето, организмът се опитва да коригира нарушеното транспортиране на кръв с помощта на повишено кръвно налягане. Това обикновено става след 3 минути без въздух.

Сподели във Facebook