Известно е, че черният дроб изпълнява много важни функции в човешкия организъм, затова не е чудно, че когато не е в добро състояние, това често води до редица заболявания. Добрата новина е, че хората могат сами да го поддържат в тонус, добавяйки определени продукти в менюто си. Кои са те?

1. Листни зеленчуци

Свободните радикали са нестабилни молекули, които увреждат клетките, включително и на черния дроб. За щастие много листни зеленчуци като зелето и спанакът съдържат хранителни вещества и съединения, които помагат да се неутрализират свободните радикали и така предпазват клетките от увреждания. Листните зеленчуци са богати и на фибри, които понижават теглото и намаляват риска от преяждане. А някои заболявания на черния дроб са директно свързани със затлъстяването.

2. Черни боровинки

Те са невероятно богати на растителни съединения, наречени антоциани. Това са пигменти, които придават на боровинките характерния цвят. Те също предпазват черния дроб от възпаления и здравословни проблеми.

3. Броколи

Употребата на броколи е добър начин да се запази черният дроб. През 2016 г. Journal of Nutrition публикува резултатите от изследване, които доказват, че броколите спират натрупването на мазнини в черния дроб, което е един от най-честите проблеми с този орган.

4. Чесън

Учените твърдят, че активните съединения в чесъна като алицин помагат да се предпази черният дроб от уврежданията, причинени от свободните радикали, както и от възпаления. Чесънът съдържа още аминокиселини, белтъчини и антиоксиданти, които пазят черния дроб от токсините в околната среда.

5. Куркума

Ароматната подправка се слави с противовъзпалителните си свойства, които се дължат на веществото куркумин. Куркумата има и антиоксидантни свойства, които предпазват черния дроб.

6. Зелен чай

Това може би е най-полезната напитка, използвана от хората, която предотвратява натрупването на мазнини в черния дроб. Редовната употреба на зелен чай извежда токсините от организма.

7. Ананас

Ананасите са богати на храносмилателни ферменти, които метаболизират мазнините и белтъчините в продуктите. Тези плодове съдържат още витамин С и магнезий, които са добро средство срещу възпаленията.

Сподели във Facebook