Повечето хора чакат с нетърпение лятото, но когато нахлуят горещините, започват да се чувстват зле и да се оплакват. И наистина високите температури понякога са мъчителни и през деня, и през нощта. Спасението е в климатика, но не всеки разполага с този съвременен, а и скъп уред. Затова специалистите предлагат няколко начина да се охладим и да си осигурим здрав сън.

Легло

Топлите чаршафи са идеални за зимата, но през лятото са непоносими. Тук може да помогне хладилникът. Не предлагаме да влезете в него, а да увиете чаршафите в плик и да ги поставите вътре за няколко часа преди лягане. Така ще си осигурите прохладно легло.

Матраци

Матракът е удобен и комфортен, но имат един недостатък – задържа топлината. Постелете го с някакъв по-тънък памучен матрак, който също като чаршафите можете да поставите в хладилника за кратко време.

Пижама

Натуралните тъкани помагат на терморегулацията, докато синтетичните обратно – увеличават изпотяването. Затова се препоръчва пижамата да е от тънък памучен плат например или въобще да се откажем от нея.

Вентилатор

Вентилаторът върши работа, но когато е особено горещо, ефективността му е много ниска. Можем да я увеличим, като замразим няколко бутилки с вода и ги поставим пред него.

Щори

За да предпазим помещението от слънцето, са ни необходими правилните завеси. Те не бива да бъдат синтетични, защото силно се нагряват. Най-добре предпазват плътните щори.

Килими

Още преди настъпването на лятото приберете килимите, както и меките играчки. Ако са вълнени или синтетични, те се нагряват и задържат топлината, което още повече ще повиши градусите на термометъра в дома ви.

Вана

Ако не можете да заспите заради горещината, вземете хладна вана. Само не душ – той ще ви ободри и ще прогони окончателно съня.

Вода

Достатъчното количество на течности в организма е много важно за регулиране на температурата на тялото. Когато е горещо, хората се изпотяват, което означава, че губят течности и те трябва да се компенсират. Затова пийте повече вода.

 

Сподели във Facebook