Здраве

26 Февруари 2021

Животът днес

Андрогенната алопеция е често срещана форма на косопад, както при мъжете, така и при жените, но лекарство и до момента няма. Съществуват обаче различни начини, които могат да стимулират растежа на косата.  Кои са те:

Балансирано хранене

Според специалистите, ако искате да избегнете оплешивяването, първо трябва да промените начина си на хранене. Диетата на хора, които страдат от косопад, е добре да е богата на антиоксиданти. Те се съдържат в зелето, боровинките, броколите, малините, орехите, спанака и черния шоколад.

Витамини и минерали

Косопадът може да е свързан с дефицит на витамините В, D, както и на желязо. Това се установява с изследване на кръвта.

Спорт

Здравият човек трябва не по-малко от 150 минути на седмица да отделя за упражнения със средна интензивност. Учени твърдят, че спортът е много важен за борба с алопецията, защото физическото натоварване намалява стреса, който е една от причините за косопада. Подобрява се и кръвообращението.  

Алкохол

Много изследвания са доказали, че спиртните напитки са директно свързани с оплешивяването. Злоупотребата с алкохол пречи на организма да получи необходимите му вещества, което влияе негативно върху доброто състояние на целия организъм, в това число и на растежа на косата.

Цигари

Пушенето увеличава риска от появата на 50 сериозни заболявания. Никотинът, както и другите вредни вещества в цигарите, вредят на косата и предизвикват оплешивяване.

Витамин B7

Този витамин, известен още и като биотин, играе важна роля за доброто състояние на косата. В7 се съдържа в черния дроб, соята, яйцата, плодовете, ядките, сьомгата, авокадото, карфиола и пълнозърнестите продукти.

Вода

Сухата коса лесно започва да пада. За да се предотврати този процес, е необходимо да се пият повече течности. За да се избегне алопецията, специалистите препоръчват не по-малко от 2 литра вода на ден.

Грижа за косата

Оплешивяването може да се ускори при често боядисване на косата и прекаляване с процедурите. Препоръката е шампоаните да не съдържат сулфати, а косата да не се разресва, докато е влажна, защото това може сериозно да я увреди.

Сподели във Facebook