В развитите страни продължителността на живота се увеличава, но все повече от възрастните хора страдат от хронични заболявания като диабет и сърдечни болести, което увеличава и смъртността, и медицинските разходи. По официални данни почти половината от възрастните хора в Съединените щати имат хронични заболявания. Тази статистика налага мнението, че здравословните проблеми са синоним на остаряването, но специалистите уверяват, че има начини възрастните хора да изживеят златните си години в по-добро здраве и по-щастливо. Ето техните съвети:

Никога не е късно

Никога не е късно да започнете да водите по-здравословен начин на живот и да намалите риска от хронични заболявания – дори и на 60- и 70-годишна възраст. Въпреки остарялото схващане, че след навършването на 60-65 години си безсилен пред възрастовите промени, има много възможности за подобряване на функцията на организма и за здравето на по-възрастните хора. Вярно е, че с остаряването настъпват някои промени, но те не трябва непременно да означават болести и инвалидизиране.

Физически упражнения

Първата стъпка, която възрастните хора трябва да направят, за да подобрят здравето си и да избегнат хроничните болести, е да започнат физически упражнения. И за това никога не е късно. Има хора, които са започнали да правят гимнастика на 70 години и са извлекли голяма полза за здравето си от това.
Физическите упражнения помагат за контролиране на теглото, за понижаване на кръвното налягане и за укрепване на мускулите, което намалява риска от падания и наранявания. Увеличаването на мускулната маса помага на организма да преработва лекарствата и да се изчиства от тях. Физическата активност се свързва с намаляване на риска от развитие на деменция. Възрастните хора не трябва да правят силови упражнения. Достатъчно е да се движат, да ходят или да се грижат за градината.

Поддържане на гъвкавост

Ежедневното разтягане е важно, защото при липса на активност мускулите се скъсяват и схващат. За подобряване на гъвкавостта помагат упражненията за разтягане, като например йога. По 5 минути упражнения за разтягане всяка сутрин облекчават дискомфорта от хроничните заболявания, като фибромиалгията и артрита. Упражненията по йога подобряват и равновесието.

Поддържане на нормално тегло

Диетолозите посочват, че това е най-простото нещо, което хората могат да направят, за да подобрят здравето и живота си.  Поддържането на здравословно тегло с физически упражнения и правилно хранене носи множество ползи. Сред тях са намаляване на риска от диабет и от някои видове артрит. Възрастните хора трябва да ядат редовно повече плодове и зеленчуци. Установено е, че тези, които ежедневно консумират поне 5 порции (обем около 5 чаени чаши) плодове и зеленчуци, имат по-ниско кръвно налягане, по-добра имунна система и страдат по-малко от сърдечни болести, диабет и рак.

Превенция

Превантивните мерки, като ежегодно поставяне на антигрипна ваксина и прегледи за цервикален рак, рак на гърдата и на дебелото черво, са много важни за нормалното остаряване. Следенето за други индикатори за заболявания, като високо кръвно налягане и ранен стадий на диабет, също допринася за избягване на страдания, които изпитват хората в по-късна възраст. Има и профилактични мерки за облекчаване на артрита, от който страдат милиони възрастни хора. Те трябва да са добре информирани за това заболяване, да се пазят от травми на ставите и да поддържат физическа активност. Специалистите подчертават, че движението при болните от артрит намалява болките и дискомфорта.

Духовност и оптимизъм


Позитивното отношение към живота допринася за здравето и дълголетието. Проучване е показало, че редовното ходене на църква може да удължи живота с от 1 до 3 години. Медитирането е здравословно, защото намалява стреса. Според учените оптимистите живеят по-дълго и са по-защитени от сърдечносъдови заболявания.

Съпричастност и помощ за хората в нужда

Американски учени проследили ефекта от полагането на доброволен труд при над 10 хиляди жители на щата Уисконсин от завършването им на университета през 1957 г. досега. Участниците в проучването обяснили мотивите си за полагането на такъв труд. Някои от тях правели това от желание да бъдат в помощ на нуждаещите се хора, а други - за да се отвлекат от собствените си грижи. Учените потърсили връзка между мотивите на участниците в изследването и тяхното здравословно състояние и регистрирали колко от тях са все още живи. Установено било, че смъртността на тези, които полагали доброволен труд, за да помагат на ближните си хората, била по-ниска в сравнение с тези, които помагали по егоистични причини или въобще не се включвали в подобна дейност.

Едно питие на ден

Ново изследване показа, че жените на средна възраст, които си позволяват по едно алкохолно питие на ден, са в по-добро здравословно състояние, когато остареят, отколкото тези, които изобщо не употребяват алкохол, както и жените, които консумират повече от 2 или повече питиета дневно. Това са установили учени от Харвард след изследване на близо 14 000 жени, което започнало през 1976 година. Специалистите посочват, че под общо добро здраве разбират отсъствие на сърдечносъдово заболяване или диабет и на сериозни умствени нарушения. А всичко това води до активно дълголетие. 

Сподели във Facebook