Околната среда крие много опасности за хората. Навсякъде има токсични вещества, които могат сериозно да навредят на човешкия организъм. Според специалистите обаче има някои хранителни продукти, които помагат да се избавим от токсините. Кои са те?

Грейпфрут

Това е идеален плод не само за отстраняване на отровите, а и за регулиране на храносмилателната система. Грейпфрутът също така предпазва от камъни в бъбреците. Той съдържа малко захар и калории, затова е много подходящ и за намаляване на теглото.

Картофи

Те са силен антиоксидант, богати са на витамините А и С. Особено полезни за организма са сладките картофи, защото унищожават свободните радикали. Освен това в състава им присъстват важни съединения, които свързват тежките метали и ги извеждат от организма.

Броколи

Още един отличен антиоксидант, който може да пречисти организма от отровите. Броколите са богати на ферменти, които помагат за по-доброто състояние на храносмилането. Специалистите съветват да избягваме термичната им обработка.

Авокадо

Този плод също много добре се справя с токсините. Авокадото съдържа глутатион – мощен антиоксидант, известен с профилактичното си действие срещу много заболявания.

Зеле

Особено полезна е съдържащата се в зелето сяра, която разрушава токсините и ги извежда от организма.

Слънчогледови семки

Това е много достъпен и популярен продукт, но също се бори много успешно с отровите. Семките предотвратяват и образуването на холестерол, който е вреден за сърдечносъдовата система.

Цвекло

Това е поредният продукт, съдържащ много антиоксиданти. Но най-важното е, че м състава му присъства пурпурният пигмент бетацианин, който предотвратява развитието на онкологични заболявания. Друго полезно вещество в цвеклото е бетаин, който стимулира клетките на черния дроб, като го предпазва от заболявания. Помага и на жлъчните пътища. Пектинът в цвеклото свързва тежките метали и ги извежда от организма.

Чесън

Той е много богат на сяра, благодарение на което отлично се справя с отстраняването на отровите. Освен това чесънът има и антибиотични свойства. Той е един от най-здравословните хранителни продукти.

Лимони

Лимонът помага за изработването на глутатион, който е необходим за детоксикацията на черния дроб. Той съдържа и фитохимичното съединение лимонен, което също пречиства черния дроб.

Сподели във Facebook