96 983 диабетици у нас не се лекуват по здравна каса

Данни, събрани за нуждите на новоизграждащия се регистър на болните от захарен диабет в България, разкриха, че пациентите у нас са с 96 983 повече от регистрираните в базите данни на НЗОК. Това означава, че тези хора не получават никакво лечение по здравна каса (реимбурсация). Общият брой на българите с диагноза захарен диабет е 436 011. Това съобщава чрез профила си в CredoWeb доц. Димитър Чаръкчиев от специализираната болница по ендокринология „Акад. Иван Пенчев“ в София. За целите на регистъра са анализирани данни от всички амбулаторни посещения при общопрактикуващи лекари и специалисти за едногодишен период – близо 38 млн. Става дума за прегледите на 5 125 694 души. 

Анализът съдържа данни и за разпределението на болните от захарен диабет по области, пол, възраст, тип на диабета, провеждано лечение, нива на кръвната захар и гликирания хемоглобин и др. Той е предоставен на МЗ и на НЗОК. Експертите от работната група на МЗ смятат, че сегашните технологии за извличане на данни от отчетите на лекарите работят надеждно и могат успешно да бъдат приложени при изграждането на регистър на болните от захарен диабет. Те предлагат в регистъра да бъдат включени показатели, които да се извличат директно от амбулаторните листове, отчитани пред НЗОК от всички общопрактикуващи лекари и специалисти. Те включват възраст, пол, диагнозите и усложненията, тип на диабета, рискови фактори, бременности и раждания, кръвно и физически данни на пациента като тегло, обиколка на талията и др. В базата данни ще се вписват също проследяването на кръвната захар, гликирания хемоглобин, креатинин, холестерол, микроалбуминурия, протеинурия, болничен престой и обучение на пациента. 

За болните, които не са прегледани от лекари, работещи с НЗОК, специалистите предлагат да се предвиди възможност те сами да се вписват в регистъра или това да направи лекуващият ги лекар при тяхно съгласие.

Още за диабетния регистър в профила на доц. Чаръкчиев в credoweb.bg

 

 

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 147