Аеробните упражнения са физическа активност, при която работят много мускули и се нуждае от голямо количество кислород, затова може да подобри функциите на паметта и да поддържа здравето на мозъка, докато тялото застарява. Това е особено важно след 40-годишна възраст, когато обемът на мозъка започва да намалява с около 5% на всяко десетилетие.

До този извод стигнаха австралийски учени от Western Sydney University заедно с колегите си от Департамента за психическо здраве към Манчестърския университет. Те проучиха влиянието на аеробните упражнения върху участъка от мозъка, наречен хипокамп. Неговото функциониране е свързано с формирането на краткосрочната памет и преминаването ѝ в дългосрочна, както и с други психически процеси.

Изследвания върху лабораторни мишки отдавна показаха, че физическите упражнения увеличават размера на хипокампа, но до момента нямаше данни дали това се случва и при хората.

Изследователите проучили 14 доклада от предишни експерименти, при които е бил сканиран мозъка на 737 души преди и след провеждането на аеробна тренировка. Средната възраст на участниците била 66 години. А продължителността на упражненията - от 3 до 24 месеца от 2 до 5 пъти в седмицата. Резултатите показали, че аеробиката е увеличила обема на хипокампа при всички хора, участващи в експеримента. Учените установили още, че физическите упражнения имат много добър ефект и при пациенти с болестта на Алцхаймер или страдащи от деменция.

Сподели във Facebook