Здраве

11 Октомври 2016

3096

credoweb bg

Съвременният начин на живот е изключително динамичен, съпроводен с високи нива на стрес, бързо хранене и некачествена храна. Съвкупността от тези фактори е причината заболяванията на стомашно-чревния тракт да се подмладят значително.

Напредъкът в медицината ни дава възможността рано да откриваме заболяванията, което е особено важно по отношение на злокачествените процеси. Ако един полип в дебелото черво бъде открит и премахнат по време на колоноскопия още в предраковия стадий, елиминираме опасността човекът да развие инвазивен тумор от този полип. Но е важно и съдействието на самите пациенти – профилактични прегледи и посещение при лекаря дори при минимални оплаквания. Затова всеки, който има един или няколко от следните признаци, особено ако се наблюдават продължително, трябва да се консултира с гастроентеролог: киселини и парене, трудно преглъщане, бързо засищане, гадене и повръщане (извън вирусно заболяване), болки и спазми високо или ниско в корема, подуване, промяна във вида или ритъма на дефекацията, примеси от кръв и/или слуз, необяснима загуба на тегло.

По време на един комплексен преглед специалистът ще прецени точно какви изследвания са необходими. Паренхимните органи – черен дроб, панкреас, далак, бъбреци, могат да бъдат огледани чрез ехография, а ако се налага, кухите органи в корема се диагностицират най-точно чрез горна и/или долна ендоскопия. По време на тези изследвания може да се вземе материал за цитологично, хистологично и микробиологично изследване, както и да се премахнат съмнителни образувания. Не е оправдан страхът на някои пациенти от гастро- и колоноскопията. Те могат да се направят и чрез краткотрайна обща анестезия, но в никакъв случай не става въпрос за някаква мъчителна процедура.

Д-р Юлия Григорова може да последвате в профила й в CredoWeb

Сподели във Facebook