Активният въглен е популярно средство при отравяния, които зачестяват през летния сезон. Но се оказва, че той не е безобиден, въпреки че хората го предпочитат, защото е ефективен, достъпен и евтин.

Активният въглен действително поглъща токсичните вещества и за кратко време може да пречисти организма от отровите. Той обаче има и странични ефекти. Активният въглен не подбира веществата, които поглъща и наред с токсините може да отстрани и важни за здравето вещества като аминокиселини и минерали. Пречиствайки организма си от отровите, хората може да се лишат и от други полезни компоненти, приети чрез храненето. Това води до различни здравословни проблеми. Ако активният въглен се употребява прекалено често, се увеличава рискът от появата на анемия, хиповитаминоза и дефицит на минерали. Възможно е да се провокира и алергична реакция, предупреждават специалистите.

Активният въглен не се препоръчва на хора с проблеми на стомашно-чревния тракт, както и на пациенти, приемащи лекарства за хронични заболявания.

Сподели във Facebook