Алергичният ринит (АР) обикновено се появява в детството, но може да се развие и в зряла възраст. Той влияе на качеството на живот, може да влоши съпътстващите болести (астма).

Представлява алергично възпаление на носната лигавица, проява на свръхчувствителност на имунната система към определени алергени във въздуха.

Част е от „алергичния марш” в детска възраст – атопичен дерматит – алергичен ринит – бронхиална астма. 2/3 от децата с екзема имат прояви на алергичен ринит. 50% от децата с алергичен ринит в бъдеще развиват астма.

Най-честите признаци на АР са:

  • хрема (ринорея; при сезонния АР тя е водниста, а при целогодишния – слузна и непостоянна) или запушен нос;
  • сълзящи, сърбящи, зачервени, подпухнали очи;
  • кихане (обикновено многократно);
  • кашлица;
  • сърбеж в носа, небцето, ушите;
  • секрет, който се стича по задната част на гърлото.

Може да се появи отпадналост (заради безсъние), раздразнителност, главоболие, напрежение в синусите, промяна във вкуса и обонянието, болки в ушите, дори екземи.

Някои хора получават алергичен ринит само за няколко месеца, защото са чувствителни към сезонни алергени – например поленови зърна от треви, дървета, плесенни спори. Други страдат през цялата година.

Повечето хора с АР имат леки признаци, които могат лесно и ефективно да бъдат лекувани. Но при някои оплакванията могат да бъдат тежки и постоянни, причинявайки проблеми със съня, отразявайки се на работоспособността, влошаващи качеството на живот.

В повечето случаи алергичният ринит може да е придружен с алергичен конюнктивит, бронхиална астма, риносинуит, а при децата – често с възпаление на средното ухо. При тези пациенти често се срещат атопичният дерматит, уртикарията, хранителната и медикаментозната алергия.   

Специфични алергени могат да бъдат: цветен прашец, мухъл, домашен прах, косми, пърхот, слюнка от животни и други.

За развитието на АР значение има също така замърсяването на вътрешното пространство, както и на околната среда.

Сенна хрема (поленова алергия)

Сенната хрема - един от подвидовете на алергичния ринит. Смята се, че засяга 1 на всеки 5 души в някакъв етап от живота. Проявява се обикновено в месеците между март и септември. Тези месеци са наситени на полени, които най-често могат да причинят сенна хрема.

АР се установява чрез:

  • кожно-алергичен тест;
  • кръвни тестове с алергенни екстракти за доказване на наличието на специфични IgE антитела;
  • молекулярна алергологична диагностика.

Лечението на всеки пациент е съобразено както с основното му заболяване, в случая с ринита, но се отчитат и редица други фактори, като например възраст, пол, непоносимост към лекарства, наличие на придружаващи заболявания, назначено лечение по повод тези съпътстващи заболявания или операции.

Поради широкото разпространение на външните алергени мерките за избягването им са доста трудни. Препоръчва се да не се излиза навън по време на високата поленова концентрация. Необходимо е да се избягват излагането на цигарен дим, силни парфюми и миризми, резки смени на температурата, замърсен въздух на обществени места.

Roletra облекчава симптомите, свързани с алергичния ринит (сенна хрема, алергия към прах и т.н.), както и кихане, хрема и сърбежи на носа, зачервени сълзящи очи с парене или сърбеж. Помага при подуване, зачервяване и сърбеж, причинени от кожни обриви.

Roletra съдържа loratadin (лоратадин) и принадлежи към група лекарства, наречена антихистамини. Roletra действа, като блокира  субстанция в организма, наречена хистамин. Това помага да се намалят алергичните симптоми.

Roletra се използва за:

  • облекчаване на симптомите, свързани с алергичния ринит (сенна хрема, алергия към прах и т.н.), както и кихане, хрема и сърбежи на носа, зачервени сълзящи очи с парене или сърбеж. Тези симптоми могат да се появяват през определен сезон или през цялата година.
  •  облекчаване на подуването, зачервяването, сърбежа по част от кожата, причинен от продължителна поява на кожни обриви или копривна треска (хронична идиопатична уртикария).

Дозировка и начин на приложение:

Възрастни и деца над 2 години и с тегло над 30 кг: 10 mg дневно (1 таблетка дневно).

Таблетката трябва да се приема цяла с чаша вода. Приемът е независим от времето за хранене.

Лекарствен продукт без рецепта. Търсете в аптеките.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook