Кихането, подпухналите очи, течащият нос и загубата на обоняние отново са част от вашето ежедневие? Алергичният ринит може да бъде причината за тези досадни симптоми. Нека ви помогнем да се справите с тях!

Какво представлява алергичният ринит?

Алергичният ринит (АР) е най-разпространеното алергично заболяване. Обикновено се появява в детството, но може да се развие и в зряла възраст. Той влияе на качеството на живот, може да влоши съпътстващите болести (астма).

Представлява алергично възпаление на носната лигавица, проява на свръхчувствителност на имунната система към определени алергени във въздуха.

Част е от „алергичния марш” в детска възраст – атопичен дерматит – алергичен ринит – бронхиална астма. 2/3 от децата с екзема имат прояви на алергичен ринит. 50% от децата с алергичен ринит в бъдеще развиват астма.

Как се проявява?

Най-честите признаци на АР са:

 

  • хрема (ринорея; при сезонния АР тя е водниста, а при целогодишния – слузна и непостоянна) или запушен нос;
  • сълзящи, сърбящи, зачервени, подпухнали очи;
  • кихане (обикновено многократно);
  • кашлица;
  • сърбеж в носа, небцето, ушите;
  • секрет, който се стича по задната част на гърлото.

Може да се появи отпадналост (заради безсъние), раздразнителност, главоболие, напрежение в синусите, промяна във вкуса и обонянието, болки в ушите, дори екземи.

Някои хора получават алергичен ринит само за няколко месеца, защото са чувствителни към сезонни алергени – например поленови зърна от треви, дървета, плесенни спори. Други страдат през цялата година.

„Симптомите се изострят в зависимост от вида на полените и тяхната сезонна експозиция. От битовите алергени преобладаващи са акарите, към които сенсибилизацията (повишена чувствителност) е целогодишна. Микрокърлежите са и основен компонент на домашния прах, към който много пациенти са свръхчувствителни“, пояснява доц. Светлан Дерменджиев, началник на Отделението по професионални болести с дейност по клинична алергология към УМБАЛ „Свети Георги“  – Пловдив.

Повечето хора с АР имат леки признаци, които могат лесно и ефективно да бъдат лекувани. Но при някои оплакванията могат да бъдат тежки и постоянни, причинявайки проблеми със съня, отразявайки се на работоспособността, влошаващи качеството на живот.

В повечето случаи алергичният ринит е придружен с алергичен конюнктивит, бронхиална астма, риносинуит

а при децата – често с възпаление на средното ухо. При тези пациенти често се срещат атопичният дерматит, уртикарията, хранителната и медикаментозната алергия, подчертава д-р Мария Иванова от Клиниката по спешна токсикология на Военномедицинската академия.

„Конюнктивитът се среща по-често при сезонния АР, а хроничният синуит – при целогодишния АР“, уточнява д-р Надя Сербезова, УНГ специалист.

От какво се причинява?

Когато имате АР, имунната ви система идентифицира безвредно вещество във въздуха като опасно за здравето. Това вещество се нарича алерген. Имунната система произвежда имуноглобулин Е (IgE) антитела, за да се предпази. Следващия път, когато влезете в контакт с алергена, тези антитела сигнализират на имунната система да освободи естествени химикали като хистамин в кръвта, за да се защити. Това предизвиква реакция, която води до симптомите на АР.

Специфични алергени могат да бъдат: цветен прашец, мухъл, домашен прах, косми, пърхот, слюнка от животни и други.

Д-р Сербезова уточнява, че инхалаторните алергени са най-честа причина за възникване на АР.

Алергени на закрито

  • микрокърлежи, намиращи се в домашния прах;
  • алергени от домашни животни - кучета, котки, хамстери, морски свинчета, мишки, плъхове, хлебарки.

Плесените могат да бъдат открити както навън, така и на закрито.

Алергени на открито

Тук се отнасят полените. Те биват:

  • дървесни – топола, върба, бреза, елша, габър, бук и др.;
  • тревни – райграс, тимотейка, ежова главица, див овес и др.;
  • плевели – пелин, амброзия, щир и др.

За развитието на АР значение има също така замърсяването на вътрешното пространство, както и на околната среда.

„Съвременният човек прекарва голяма част от времето си на закрито, като освен битовите алергени цигареният дим е един от основните замърсители. Замърсяването на заобикалящата ни среда със серни и азотни оксиди, изгорели газове, високото ниво на озон могат да са причина за изостряне на оплакванията както при болни с алергичен, така и с неалергичен ринит“, казва д-р Сербезова.

Д-р Диана Христова, клиничен алерголог, посочва

рисковите фактори за алергичен ринит:

  • наличие на изявено вече друго алергично заболяване (астма, атопичен дерматит);
  • генетични – кръвен родственик с алергично заболяване; 
  • мъжки пол – в ранна детска възраст момчетата по-често заболяват от алергичен ринит или астма, а при възрастните честотата на АР е приблизително еднаква за двата пола;
  • пасивно тютюнопушене през първата година от живота;
  • честотата и продължителността на контактите с алергени.

Видове алергичен ринит

Има различни класификации на това заболяване. В зависимост от продължителността на алергенната експозиция АР се дели на: 

  • сезонен (сенна хрема);
  • целогодишен;
  • професионален.

В зависимост от степента на оплакванията и показателите за качеството на живот бива:

  • лек

Без нарушение на съня, на нормалните дневни активности, на спорта и свободното време, нормална работа и училище, липсват обезпокоителни симптоми,

  • умерен – тежък

Наблюдават се нарушен сън, нарушени дневни активности, спорт и свободно време, проблеми в работата и училището, наличие на обезпокояващи симптоми.

Според продължителността на симптомите АР се подразделя на: 

  • интермитентен – появява се периодично, с продължителност на оплакванията по-малко от 4 дни в седмицата или по-малко от 4 седмици.
  • персистиращ (продължителен) – оплакванията са за повече от 4 дни в седмицата и повече от 4 седмици.

Специалистите препоръчват Ролетра. Тя съдържа лоратадин, което блокира производството на хистамини в организма - веществата, които се дължи алергичанта реакция. Може да се използва ефективно в продължение на месеци без да доведе до странични ефекти.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook