Здраве

27 Септември 2017

Животът днес

Достатъчна е една лъжичка мед всеки ден, за да се подобри значително здравословното ни състояние. Медът притежава свойствата на мощен антиоксидант и помага на организма да се освободи от токсините, доказаха американски учени.

Освен това медът има антибактериални свойства, които позволяват с негова помощ да се подобри състоянието на кожата. Продуктът е подходящ и за хора, които искат да отслабнат, защото захарта, която се съдържа в него, се различава от бялата захар. Медът ускорява метаболизма, а това намалява теглото. И още – пчелният продукт снижава нивото на холестерола.

Изследването на американските специалисти установи, че медът пречиства кръвоносните съдове. Природният дизахарид (трехалоза), съдържащ се в меда, може да предотврати сърдечните пристъпи. Трехалозата активира белтъка TFEB, който заставя имунните клетки (макрофаги) да премахват мастните отлагания в артериите. Както показал експеримент с лабораторни мишки, природният дизахарид снижава обема на отлаганията с 30%. Това реално намалява риска от атеросклероза, която е причината артериите да губят своята еластичност, кръвното налягане да се повишава, да се развиват сериозни сърдечносъдови проблеми и сърдечни пристъпи. Обикновено при атеросклероза макрофагите не са способни да пречистят кръвоносните съдове от отлаганията, защото те повече се фокусират върху самото възпаление в съдовете. Трехалозата не само усилва действието на макрофагите, но и заставя тези клетки изцяло да променят поведението си. Между другото природният дизахарид може да бъде открит още в гъбите, лобстерите и скаридите.

Сподели във Facebook