Здраве

26 Август 2013

6540

Животът днес

Анемията може да протече и без особени оплаквания

Доц. Дончо Пейчев, началник-отделение по клинична хематология при Клиниката на СБАЛХЗ, София

Понятието „анемия” се състои от две части, които означават според древните езици, основа на европейските, „липса” и „кръв” в един или друг смисъл, количествено или  качествено, т.е. това е състояние, при което в тялото не достига кръв. В някои случаи може да става въпрос за намаляване на обема на циркулиращата в организма кръв, например при травми вследствие транспортни, трудови, битови или криминални инциденти. Тогава говорим за кръвоизливна анемия. Тя може да настъпи и без травма - при различни заболявания.

При жените сравнително често се среща различна степен на загуба на кръв, надхвърляща физиологичната, при гинекологични проблеми, а и при двата пола кръвоизливи могат да настъпят като последица от различни болестни процеси в храносмилателния тракт – язви, инфекции, тумори, варици на хранопровода. Важно е винаги, когато има изтекла кръв, на първо място да се възстанови обемът. С течение на еволюцията организмът е станал много чувствителен към обема на циркулиращата кръв, има рецептори, които сигнализират за намалял обем и това може да доведе до тежки шокови състояния.

Затова при процес на остра кръвозагуба борбата е да се овладее източникът на кървене, ако той е видим, и на второ място да се замести бързо загубеният обем чрез вливане на физиологични разтвори и, разбира се, на кръв. А още преди идването на спешната помощ на пострадалия трябва да се дават колкото е възможно повече течности през устата. В началния етап заместването на обема е по-достъпно и спасително до започване и на преливането на кръв, без да се пренебрегва последното. Преди време в нашата болница бяха правени научни експерименти с животни и се установи, че тези, които при кръвозагуба получават вливания на физиологичен серум, се възстановяват по-бързо от тези, на които е вливана директно кръв.

В други случаи нямаме загуба на обем кръв, но по различни причини са нарушени нейните качества. Най-често се среща намаляване на количеството на хемоглобина. Това може да стане със или без паралелно намаляване на броя на еритроцитите. Ако броят им е в нормата, е възможно съдържанието на хемоглобин в тях да е намаляло. В медицината отдавна са известни много видове анемия, но при всеки отделен случай диагнозата трябва да се постави от хематолог на базата на специфични изследвания и клиничен преглед.

Все пак най-често срещаната анемия се дължи на дефицит на желязото. Защото този елемент участва в сърцевината на молекулата на хемоглобина. За да се произвежда нормално хемоглобин, са необходими преди всичко желязо, витамин В12 и фолиева киселина. Ако в едно кръвно изследване се установи нисък хемоглобин, ниско ниво на желязото в серума и повишение на стойностите на желязосвързващия капацитет при нормални стойности за останалите кръвни клетки, става въпрос за желязодефицитна анемия. Тя протича с умора, бледност, главоболие, сърцебиене. Но не всеки, който забележи тези признаци, има непременно анемия.

От друга страна, има пациенти с много нисък хемоглобин, които постепенно са се адаптирали към състоянието и нямат особени оплаквания. Днес разполагаме с много ефективни препарати за набавяне по венозен път на липсващото желязо в организма. От храните най-богато на желязо е червеното месо, но при по-сериозен дефицит няма как да се мине без лечение. По отношение на коприва, спанак, дробчета и др. по-скоро става въпрос за народен фолклор, отколкото за реална полза. Важното е при всеки пациент с установена анемия на първо място да се установи какъв тип е тя и дали зад нея не стои някакво конкретно хематологично или друго заболяване, за да се приложи правилното лечение.

При младите хора и особено при жените често анемиите са свързани с по-обилните месечни кръвотечения или различни заболявания на матката. А при по-възрастните трябва да се има предвид, че както старее кожата и всеки друг орган, така постепенно кръвотворната система губи своята ефективност. Заради това могат да се развият така наречените диспластични състояния с различни отклонения в кръвните клетки. Често такива пациенти се нуждаят от преливане на кръв, а това в България е проблем, защото нямаме ефективна система за постоянно привличане на безвъзмездни кръводарители. В целия свят хората даряват без заплащане, но има различни форми за стимулиране, например пазаруване на храна и дрехи без ДДС в специални магазини за кръводарители, възможност за почивка при по-ниски цени в привлекателни курорти и т.н.

Плюсът за нашите пациенти е, че в страната имаме много добре развита хематологична мрежа с висококвалифицирани специалисти. Затова всеки, при който се установи проблем, може и трябва да се консултира с хематолог. Бързата и вярна диагноза е първата стъпка към ефективното лечение. При известен процент от хората се срещат вродени хемолитични  и придобити автоимунни кръвни заболявания, които предизвикват хемолитични анемии (разграждане на еритроцити) и изискват много специфично лечение и проследяване. Важно е пациентите с вродени  хемолитични кръвни заболявания да се консултират преди брака с оглед риска за поколението, ако и двамата партньори имат вродена хемолитична анемия.



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 65