Здраве

9 Декември 2021

credoweb bg

Рано или късно при повечето деца в даден момент се налага изписване на антибиотик. Това обаче трябва да се прави изключително внимателно и осъзнато, като се спазват някои основни правила.

Изписването на два антибиотика бих нарекъл „грешка на изкуството”. Това трябва да се случва много рядко, само когато са доказани различни причинители, които не може да се лекуват с един препарат. Или при животозастрашаващо състояние, тежко заболяване, но не може да е избор при обикновена инфекция.

За съжаление сега антибиотиците се дават прекалено често

Много пациенти с коронавирус получават веднага азитромицин, само заради това, че са положителни за вируса. Има сериозен риск от антибиотична резистентност, тъй като нова молекула за антибиотик не е разработвана от десетилетия и сега съществуващите може да поизчерпат терапевтичните си възможности. Нека да мислим с какво ще лекуваме след пандемията! Неслучайно всички препоръки на национални и европейски органи са за предписване на антибиотик само при започващо усложнение. Кашлицата сама по себе си не е показание. Нека първо изясним защо пациентът кашля? Може да кашля заради дразнене на дихателните пътища от сух или запрашен въздух, има хора, които кашлят дори само от стрес или леко дразнене на гърлото.

Оправдано ли е използването на широкоспектърни антибиотици

Когато изписваме антибиотик без наличието на изследване, се водим от принципа, че атакуваме статистически най-често срещаните причинители за съответното заболяване. Идеята е с максимално голяма вероятност да покрием причинителя, защото често няма време да чакаме изследванията. Микробиологичното изследване се изготвя за три работни дни. Понякога се налага да започнем лечение веднага и тогава изписваме широкоспектърен антибиотик, за да обхванем повече предполагаеми причинители. Това е според конкретното състояние на пациента, само ако се налага.

Каква е продължителността на един курс с антибиотик

Правилата са строго индивидуални и зависят от състоянието на пациента, честотата на боледуване. Имаме малки пациенти, които са свикнали с антибиотиците. Самите родителите казват, че без антибиотик няма да се справят, защото детето така е свикнало. Трудно е да се бориш с имунна система, която е свикнала с антибиотика като патерица.

Винаги принципът е курсът да е максимално дълъг, защото рецидивирането на едно и също заболяване прави лечението по-трудно, потенциалните усложнения по-тежки. Да съкратим курса с 2-4 дни не си струва риска. Антибиотичните курсове трябва да са достатъчно дълги, за да сме сигурни, че след като спре лечението, оплакванията няма да се завърнат.

Пробиотик към антибиотика - кога се налага

Сега вече на пазара има голямо разнообразие от пробиотици. Те имат своето място в терапевтичната схема. Дори да се изпише ненужен пробиотик, поне няма да навреди. Знаем, че понякога ги пият дори здрави хора. Науката вече знае, че голяма част от имунната ни система се намира в червата.

Доброто състояние на стомашно-чревния тракт има пряка връзка с нашата имунна система. Лично аз не изписвам пробиотици на всеки, който пие антибиотик. Ако пациентът пие антибиотик веднъж на 1-2 години, няма нужда. Хора с нормален имунологичен статус, които рядко боледуват, могат и сами да възстановят нормалната си чревна флора след курс с антибиотик от 7-10 дни.

Ако желаете консултация или преглед, моля обадете се на телефон 0889311550.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook