Здраве

24 Февруари 2017

Животът днес

 

Доц. д-р Светослав Ханджиев е сред водещите диетолози в страната, член на Европейската академия на науките по хранене (ЕАNS), президент на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания „Акад. Ташо Ташев“ (BASORD). Редовен участник и лектор на престижни научни форуми у нас и в чужбина, автор на статии в специализираните медицински издания.

 

  • Доц. Ханджиев, оправдан ли е страхът у хората от така наречените свободни радикали, май си ги представяме като някакви чудовища?
  • Това действително е много актуална тема, защото има неоспорими доказателства, че редица дискретни и по-сериозни увреди, включително болестни промени в организма се свързват с въздействието на свободните радикали или казано по друг начин – оксидантите. От биохимична гледна точка става въпрос за свръхреактивни форми на кислорода, на азота и други. Няма смисъл да живеем под страх от тези вещества, защото самият стрес увеличава вредата от оксидантите. Важното е да имаме познания за тях и да противодействаме разумно.
  • Откъде и как оксидантите попадат в тялото ни?
  • От една страна, те се генерират постоянно в организма по пътя на нормалната обмяна на веществата, т.е. става въпрос за един естествен процес. Но има и външен внос, който вече зависи най-вече от това с какво се храним. Не само като видове продукти, но и от начина на тяхното приготовление. Най-много от неблагоприятните свободни радикали съдържат препържените, силно препечените и карамелизираните храни. За съжаление, те обикновено са много вкусни, което ги прави желани въпреки отрицателния им ефект за здравето. Но веднага искам да подчертая, че не само храната, но и мястото и начинът на живот влияят върху процесите, за които говорим. Замърсената околна среда, животът под високо напрежение, постоянното притеснение са много значими фактори.
  • Нужно ли е да се борим със свободните радикали и как?
  • Няма как, а и не е необходимо да се върнем по пещерите, за да живеем природосъобразно. Най-важен е балансът във всяко отношение. На първо място организмът има вътрешни сили, произвежда антиоксиданти, чрез които неутрализира до голяма степен влиянието на оксидантите. Проблем настъпва, когато продължително време балансът е нарушен и активността на свободните радикали надвишава значително възможностите да бъдат неутрализирани. Тогава се получава оксидативен стрес, който може да допринесе за различни заболявания – хронични „тихи“ инфекции, автоимунни процеси, тласък на атеросклерозата, ускорено стареене.
  • След като можем да внасяме свободни радикали чрез храната, можем ли да си набавяме и антиоксиданти?
  • Разбира се! Отдавна например се знае за „френския парадокс“ – високата консумация на мазни сирена и меса, а в същото време ниска заболеваемост от инфаркт и инсулт сред французите. Това се обяснява с навика редовно да се приема по една чаша червено вино с храната, което е с високо съдържание на антиоксиданти, специално на един от най-силните – ресвератрол. Но нека да не подценяваме и традиционното българско хранене, което е част от така наречената „балканска диета“. Тя е богата на редица изключително полезни храни – пресни салати и плодове, зърнени храни, кисело зеле, когато не е прекомерно солено. И разбира се, нашата антиоксидантна бомба – лютеницата. Когато се приемат редовно и в достатъчни количества, антиоксидантите неутрализират свободните радикали, потискат синтеза на липидните прекиси и ензимите, участващи в образуването на активни форми на кислорода.
  • Има ли смисъл да се приемат допълнително антиоксиданти под формата на добавки, след като ги има в храната?
  • За съжаление, повечето хора са доста далече от рационалното и здравословно хранене. Но има и нещо друго, много от продуктите вече не са произведени по традиционните способи, гарантиращи съхранение на всички полезни вещества, включително антиоксидантите. Затова е добре да се приемат такива препарати под формата на добавки. Чрез тях се гарантира доставката им в организма в необходимото количество. Още повече, приемът им не се свързва с каквито и да било негативи, включително от  напълно здрави хора. Напротив, става въпрос за една профилактика на оксидативния стрес, за сериозна подкрепа за здравето.
  • Имате ли наблюдения върху добавките, съдържащи ресвератрол?
  • Имам добър опит с „Ресвирол“, който е под формата на капсули, съдържащи 50 мг ресвератрол. Достатъчно е 1 до 2 капсули дневно, за да се подобри физическата издръжливост, имунитетът, състоянието на сърдечносъдовата система. Положително въздействие се наблюдава и върху функцията на черния дроб. Най-добре е  човек да се храни с изобилие от плодове и зеленчуци и периодично да приема ресвератрол под формата на капсули от доказан производител.
Сподели във Facebook