Здраве

18 Ноември 2014

2515

Животът днес

Аронията чисти токсини и глади бръчки

Помага и при дълги часове пред компютъра

Тина БОГОМИЛОВА

Аронията е била лек за индианците, а векове по-късно чудодейните й ползи открили руснаците. Култивира я небезизвестният Мичурин, а преди петдесетина години я включват и в менюто на руските космонавти.
Англичаните пък й дават името chokeberry, тъй като птичките започват да я чоплят най-накрая, едва когато узрее напълно.
Най-разпространени са черноплодната и тази с червени плодчета. Черните са много по-стипчиви, но и двете съдържат куп полезни вещества.

Аронията е призната за един от най-силните природни антиоксиданти. Съдържа изключително голямо количество флавоноиди и 20 пъти повече витамин Р от ябълките и портокалите. Доказано е, че при недостиг на витамин P, витамин C се усвоява лошо от организма. В аронията има още витамини С, К, B1, В2, В5, В9. Шампион е сред плодовете по съдържание на йод. Тръпчивият плод е ценен и заради високите стойности на микроелементи – калций, калий, магнезий, натрий, фосфор и желязо. Съдържа още и бор, мед и манган. Богата е и на фибри, фитонциди и аминокиселини.

Аронията се препоръчва при атеросклеротични увреждания. Тя помага при съсирването на кръвта, за укрепване на имунитета и извеждането на токсични вещества и тежки метали от организма. Пази сърцето, намалява високото кръвно налягане, увеличава добрия холестерол. Заради йода и фенолкарбоновите киселини помага при заболявания на щитовидната жлеза. Има антисептични свойства, предпазва от вирусни и бактериални инфекции, облекчава бронхити.

Повишава жизнените сили, помага при стрес и преумора, стимулира регенерирането на мускулите и костите, подобрява храносмилането и обмяната на веществата. Подходяща храна е за диабетици заради ниското съдържание на захароза и високото на фруктоза.

Аронията има aнтирадиационен ефект и е много полезна за седящите дълги часове пред компютъра. Японските здравни власти дори я препоръчаха за лечението на пострадалите от ядрената авария във Фукушима.

Но с тръпчивите плодчета трябва да се внимава при хипертония, нарушено кръвосъсирване, тромбофлебит, язва и гастрит.

Аронията е признат разкрасител и е много срещана съставка в антиейджинг козметиката.
Плодчетата са мощен антиоксидант, който унищожава вредните свободни радикали. Изчислено е, че е в пъти по-силен от витамини А, С, Е.

Аронията се среща в кремове за лице и тяло, почистващи маски, лосиони и скрабове. Екстрактът съживява уморената кожа, хидратира и глади бръчките. Може да прониква дълбоко в кожата, да стяга порите и стимулира обновяването на клетките. Действа благоприятно при различни алергии и облекчава кожни заболявания.

Аронията има уникалната способност да запазва голяма част от хранителната си стойност дори след кулинарна обработка. От нея се правят желета, мармалади, сиропи, сокове, ликьори и вина.
Домашна рецепта за сок е зрелите и почистени плодове да се смилат, получената каша престоява едно денонощие, за да се отдели сок. Прецежда се и на литър сок се добавя1,2 кг захар. Разбърква се, докато захарта се разтвори, налива се в бутилки и се съхранява на хладно място. Сокът задължително се пие, разреден с вода. Може да се подслади с мед, кленов сироп, нерафинирана тръстикова захар или друг плодов сок.

Сокът от арония е добър срещу главоболие, преумора и нервно напрежение. Предпазва от вирусни и бактериални инфекции, облекчава бронхити. Идеален е за разтоварващи и пречистващи диети. Може да се използва като естествена защита срещу лъчението от мобилни телефони и компютри.
В магазините за здравословни храни може да се намери натурален, студено пресован сок, без захар, добавки и консерванти. Аронията се среща и като хранителна добавка под формата на капсули.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 123